Dok briselska administracija pregovara o tome kako da u što kraćem roku zameni ruski gas, iz Moskve stižu informacije da se transport ovog energenta kroz ukrajinske gasovode nastavlja „u skladu sa zahtevima evropskih potrošača“.
Istovremeno, Turska je saopštila da su njene rezerve prirodnog gasa u Crnom moru, koje će početi da eksploatiše već naredne godine, dovoljne za pokrivanje celokupne svetske potrošnje tokom 45 godina.
Kod nafte se, međutim, situacija komplikuje, jer su se zemlje koje zavise od ruskog „crnog zlata“ otvoreno pobunile protiv nesmotrenih odluka političara, koji, sve je očiglednije, ne vode računa o ekonomskim efektima sankcija EU protiv Rusije na privrede članica evropske porodice naroda. A ekonomija je ono što bi Briselu trebalo da bude primarno, jer je EU i formiran iz ekonomskih razloga.
O tome mogu li se i kako pomiriti politički i ekonomski aspekti evropske politike prema Rusiji, ko će platiti najveću cenu i gde su u tim previranjima male zemlje poput Srbije, d..Original Article