EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Taman kada svetska politička scena pomisli da se Donald Tramp primirio, i da je prašina oko njegovog života i karijere polako počela da se spušta, on sve ubedi u suprotno. Sve i da nije to želeo, njegovo ime se uvek, nekako, najčešće nalazi u prvih pet vesti na stranim i domaćim sajtovima.

Nakon drame oko suđenja, sprova oko afera i seksualnog uznemiravanja, tvitova, neprikladnih izjava, Tramp je sada u centru pažnje zbog audio snimka telefonskog razgovora u čiji je posed došao CNN. Snimak razgovora, koji se dogodio 2021. godine, otkriva zanimljive izjave koje i ne idu baš u korist bivšem američkom predsedniku, a otkrivaju njegove „planove za budućnost.“

Prema navodima CNN-a, snimak sadrži nove detalje koji su ključni dokazi u optužnici specijalnog tužioca Džeka Smita protiv Trampa, o kojoj se prethodnih meseci dosta govorilo.

Optužbe protiv bivšeg predsednika SAD proistekle su iz sumnji da je protivzakonito rukovao poverljivim informacijama, uključujući navode da je zadržao tajni dokument Pentagona koji je sadržao planove za napad na Iran. To je ujedno i prvi put u istoriji Amerike da je bivši predsednik glavni subjekat krivične istrage koju sprovodi federalna vlada.

Na snimku koji je objavio CNN, čuje se glas – koji se pripisuje Trampu – kako izgovara reči: “Ovo su papiri”. Ova izjava, kako navodi CNN, ukazuje na Trampovo poznavanje i posedovanje poverljivih dokumenata.

Pored toga, u snimku razgovora između Trampa i njegovog saradnika – čuje se i šala na račun Hilari Klinton, koju je Tramp pobedio u predsedničkoj trci.

“Hilari bi to stalno štampala, znaš. Njene privatne mejlove”, navodno je rekao Trampov saradnik

CNN navodi i da se na snimku čuju Trampove izjave vezane za Iran.

“Samo sam razmišljao, jer smo razgovarali o tome. I znate, hteli su da napadnu Iran. Ovo su papiri. To je uradila vojska i dala meni. Kao predsednik sam mogao skinuti oznaku „tajno“. Sada ne mogu… Ali, znaš, ovo je još uvek tajna”, navodno je rekao Tramp.

Ovi snimci nikako ne idu u prilog Trampovoj, već nezavidnoj situacij, a pretpostavlja se da će biti korišćeni kao dokaz u optužnici koju je protiv njega pokrenuo specijalni tužilac Džek Smit. Optužnbe za protivzakonito rukovanje poverljivim informacijama mogu imati ozbiljne posledice po bivšeg lidera SAD-a.

Sajt Klix, ukazuje na potencijalnu kontradikciju između Trampovih izjava na videosnimku i njegovih tvrdnji datih tokom intervjua. U intervjuu za Foks njuz, Tramp je naglasio da nije bilo nikakvih dokumenata.

“To je bila ogromna količina papira i svega ostalog što govori o Iranu i drugim stvarima. Možda su zadržani, ali to nisu bili dokumenti. Nije se mogla skinuti tajnost sa toga. To su bile priče iz novina, časopisa, brojni članci”, rekao je tada Tramp.

Međutim, krajem prethodne nedelje, objavljena je anketa En-Bi-Si njuza, o predstojećim američkim izborima, koji će se održati 2024. godine. Prema rezultatima ankete 51 odsto glasača Republikanske stranke glasalo bi za Trampa, dok bi guverner Floride, Ron Desantis, osvojio više nego duplo manje. Tramp je uspeo da pridobije više od 5 odsto više glasača u odnosu na prethodnu, aprilsku anketu, dok se Desantisova popularnost među anketiranim građanima smanjila za devet odsto.

Ipak, možda bi najnovija dešavanja mogla dodatno da zakomplikuju situaciju za bivšeg predsednika SAD-a. On se nedavno izjasnio da nije kriv po 37 tačaka optužnice, koje se odnose na navodno nezakonito rukovanje poverljivim dokumentima pronađenim u njegovom odmaralištu Mar-a-Lago na Floridi.

Trampov pravni tim za sada nije izdao zvanično saopštenje u vezi s podacima o snimku. Očekuje se da će se situacija dalje razvijati kako optužbe budu razmatrane pred sudom.

Originalni tekst