Zabrinutost zbog narušavanja privatnosti i gubitka vlasništva nad podacima postala je sve češća. Kako tehnologija postaje sve prisutnija u našim svakodnevnim životima, komunikacija se takođe sve češće odvija online – što znači i deljenje osetljivih i privatnih informacija putem interneta.

Nije uvek jednostavno pronaći pravi način za sigurno deljenje podataka. Na primer, korisnici znaju da budu zabrinuti za sigurnost platformi za razmenu poruka trećih strana te znaju da se brinu da bi privatne informacije i podaci mogli biti izgubljeni ili ugroženi u slučaju napada na server ili u slučaju gubitka pametnog telefona. Zato, kod povezivanja s drugim uređajima važno je pitanje ko može da vidi vaše podatke i kako ih održati sigurnima.

U kompaniji Samsung uzeli smo sve navedeno u obzir i postavili za cilj da vas zaštitimo kako biste mogli da sigurno i bezbrižno delite svoje podatke sa kim god želite.

Privatno deljenje uz Quick Share

Jeste li se ikada pronašli u situaciji da želite podeliti fotografije svoje novorođene bebe ili videozapise s nedavnog odmora, ali ne želite rizikovati da nekako završe online ili budu vidljivi bilo kome osim onima kojima ste ih namenili?

Samsung Galaxy ima ugrađeno rešenje za ovaj problem: Quick Share’s Private Sharing, funkciju deljenja datoteka koja čuva privatnost i omogućava vam da delite svoje podatke bez brige.

Uz Private Sharing, vi imate kontrolu nad podacima. Možete osigurati da samo odabrani primaoci mogu otvoriti datoteke koje šaljete – i niko drugi. Takođe, možete postaviti dopuštenja i datume isteka pristupa podacima, tako da su isti vidljivi samo određeno vreme. Zatim, možete omogućiti i samo čitanje bez mogućnosti ponovnog deljenja, ukinuti pristup podacima kad god želite, ograničiti snimanje ekrana, kao i  videti kada je primalac primio i otvorio datoteku.

Private Sharing čini deljenje vašeg sadržaja sigurnim i jednostavnim, a možete podeliti do 20 datoteka odjednom s ukupnom veličinom do 200 MB. I naravno, sve vaše datoteke su sigurno i potpuno šifrovane prilikom deljenja, zahvaljujući šifrovanju baziranom na blockchain tehnologiji.

Za korišćenje Private Sharing funkcije, odaberite datoteku koju želite poslati i dodirnite ikonu Share. Dodirnite Quick Share, a zatim tri tačke za više opcija u gornjem desnom uglu. Zatim odaberite Turn on Private Sharing. Nakon što je poruka poslata, možete proveriti šta ste poslali i promeniti datum isteka ili povući dozvole za deljenje.

▲ Select file > Quick Share > Three dots (more options) > Turn on Private sharing

Više ne morate brinuti o slučajnom slanju privatnih fotografija ili datoteka, ili da će vaši podaci doći u pogrešne ruke. Uz Private Sharing putem Quick Sharea, imate potpunu kontrolu nad svojim podacima i nad time sa kim ih delite, uz uvid u status zajedničkog korišćenja datoteka na svakom koraku.

Poboljšana zaštita podataka sa end-to-end šifrom

Dobili ste obaveštenje da je nešto pošlo po zlu sa web-stranicom koju ste posetili i da je server na kom su sladišteni vaši osetljivi podaci ugrožen – ova situacija sigurno bi uznemirila mnoge.

Niko ne želi da im podaci budu otkriveni. Ali uz Galaxy Enhanced Data Protection, možete biti sigurni da su vaši podaci sigurni u Samsung Cloudu.

Počevši od Galaxy S24 serije pametnih telefona, poboljšana zaštita podataka nudi dodatnu zaštitu za Galaxy uređaje kada sinhronizujete ili napravite sigurnosnu kopiju podataka sa Samsung Cloudom.[1] Ova funkcija smanjuje mogućnost gubitka podataka putem end-to-end šifre (E2EE), koja osigurava da se podaci mogu šifrovati  ili dešifrovati samo na vašem uređaju i da ih niko drugi ne može videti osim vas. Drugim rečima, možete se povezivati s drugim uređajima i ostati sigurni, a vaši podaci bit će zaštićeni čak i ako je server ugrožen ili su detalji računa ukradeni.

Kada aktivirate Enhanced Data Protection, tražiće da zapišete kod za oporavak kako biste sprečili gubitak podataka u slučaju da izgubite uređaj.

Za korišćenje Enhanced Data Protection funkcije, otvorite aplikaciju Samsung Cloud, dodirnite tri tačke za više opcija, odaberite Settings, a zatim Enhanced data protection. Ovde možete odabrati šifru sigurnosne kopije ili sinhronizovanih podataka. Alternativno, možete otvoriti Settings i otići na Security and privacy kako biste pronašli ovu funkciju.

 ▲ Samsung Cloud > Three dots (more options) > Settings > Enhanced data protection

▲ Settings > Security and privacy > More security settings > Enhanced data protection

End-to-end šifrovani podaci dostupni su samo na uređajima koji koriste funkciju Enhanced data protection i ne može im pristupiti niko drugi, čak ni Samsung.

Znamo da naši korisnici žele da uživaju u osećaju sigurnosti, znajući da su njihovi uređaji i podaci zaštićeni. Galaxy omogućava upravo to – da možete sigurno živeti svoj život, znajući da smo uz vas.

[1] Dostupnost i podrška za Enhanced Data Protection mogu varirati zavisno od modela uređaja i operativnog sistema.

Post Views: 30

Originalni tekst