U sklopu ovogodišnje manifestacije privrede, kulture i sporta „Vogošćanski dani“, 21. juna, u vogošćanskom pabu „Asterx“ sa početkom u 19 sati, književnik, rok kritičar, a odnedavno i pjevač Amir Misirlić promovisat će svoju zbirku poezije „Smijem li ti reći da te volim“. Po riječima autora promocija je koncipirana tako što će njegovi prijatelji i poštovaoci rada, kao promotori, govoriti pjesme koje su sami izabrali iz njegove zbirke.

Pored toga, premijerno će biti izvedena pjesma „To što boli, to se broji“. Radi se o vrlo dopadljivoj pjesmi satkanoj od mojih stihova koje je u muzičko ruho „obukao“ Asmir Spahić i koju nas dvojica izvodimo kao novoformirani duo „Spaha & Amir“ – kaže Amir.

Specijalni gost promocije bit će češki pjesnik Šimon Leitgeb koji će govoriti neke Amirove pjesme prevedene na češki, ali i neke svoje sthove. Zanimljivo je da će se Amir pojaviti u još nekoliko programa ovogodišnjih „Vogošćanskih dana“.

Prvo u svojstvu promotora na promocije knjige Indire Kučuk – Sorguč „Priče o ljudima i ljudima“ (13.06.2023.), a i kao specijalni gost na koncertu „Mustra Orchestra“ (16.06.2023.). Budući da je sa njima uradio jednu pjesmu „Crveno“, zajedno će je izvesti i pred vogošćanskom publikom. Pored toga će, na tom koncertu govoriti još neke svoje stihove.

Planirano je da nastupi i sa vogošćanskim ansamblom „Nota“ u programu (U)spomenar (24.06.2023.). Budući da će u okviru tog programa izvoditi i pjesmu „Jedna ljubav, jedna mati“, a da je Amir jedan od koautora i izvođača, zamoljen je od strane „Note“ da sa njima nastupi prilikom izvođenja te pjesme.

Posredno će biti prisutan i na koncertu Hanada Džehverovića (17.06.2023.) koji će izvoditi pjesmu „Kunem ti se“ čiji je on koautor. A budući da i Amira Medunjanin na novom albumu snima dvije pjesme za koje je tekst pisao Amir, moguće je da će i nešto od toga izvesti na koncertu u Vogošći.

Eset Muračević

                

Originalni tekst