EPA-EFE/STR

Rat u Ukrajini – 384. dan. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kaže da se na istoku zemlje vode ključne borbe od čijeg ishoda zavisi budućnost Ukrajine. Rojters je objavio da bi kineski predsednik mogao već sledeće nedelje da se sastane sa ruskim predsednikom u Moskvi. Ni Peking ni Moskva nisu potvrdile tu vest. EU je produžila sankcije Rusiji za još šest meseci. Moskva bi mogla da pristane na produženje sporazuma o izvozu žita preko crnomorskih luka ali na dvostruko kraći rok, piše RTS.

Kineski predsednik Si Đinping mogao bi već sledeće nedelje u Moskvi da razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, saznaje Rojters iz dobro obaveštenih izvora. Si, takođe, planira da razgovara sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim prvi put od početka rata, navodi Volstrit džornal. Kineski predsednik razgovaraće onlajn sa Zelenskim, verovatno posle posete Moskvi, navodi list.

Počeli su pregovori između zvaničnika UN i zamenika ruskog ministra spoljnih poslova o mogućem produženju sporazuma koji omogućava siguran izvoz žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka, saopštila je ruska diplomatska misija u Ženevi.

Moskva se ne protivi obnavljanju sporazuma, ali samo na period od 60 dana, što je upola kraći rok u odnosu na prethodni sporazum, rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin.

Sekretar ruskog saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev rekao je da sumnja da je gasovod “Severni tok” digla u vazduh “proukrajinska grupa”, ali da ne znaju ko tačno stoji iza sabotaže.

Međunarodni krivični sud namerava da otvori dva slučaja u vezi sa ratnim zločinima počinjenim u Ukrajini i tražiće naloge za hapšenje više ljudi, objavio je Njujork tajms pozivajući se na neimenovane izvore. Ovi slučajevi su prve međunarodne optužbe koje bi eventualno mogle da budu podignute od početka rata, piše list.

Originalni tekst