Kisić Tepavčević tokom skupštinske rasprave o socijalnim kartama: Brža i pravednija raspodela pomoći

Poslanici Skupštine Srbije započeli su Drugo vanredno zasedanje na kojem razmatraju Predlog zakona o socijalnoj karti, koji je podnela Vlada. Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je da će ovaj Zakon omogućiti bržu i pravedniju raspodelu socijalne pomoći onima kojima je najpotrebnija.

Skupština Srbije, koronavirus Foto: Srđan Ilić
Skupština Srbije, koronavirus Foto: Srđan Ilić

Kisić Tepavčević izjavila je danas da u Srbiji nekoliko stotina hiljada građana koristi socijalnu pomoć po različitim osnovama i da postoji 25 različitih prava iz boračko-invalidske zaštite, a da će socijalne karte omogućiti pravedniju raspodelu.

"Budžetska sredstva koja država izdvaja su velika, za ovu godinu iznose 106 milijardi dinara, ali koliko god velika ta sredstva su ipak ograničena i raspoređuju se na mnogo korisnika pa se mora voditi računa o prioritetima", rekla je Kisić Tepavčević u Skupštini Srbije.

Ona je dodala da su zato potrebni podaci o socijalno ekonomskom statusu pojedinaca iz nekolio izvora, a da će Zakon o socijalnim kartama, kako je istakla, "dati osnov za ukrštanja podataka" kako bi se napravila centralizovana evidencija koja će pomoći u pravednijoj raspodeli sredstava.

Predstavljajući Predlog zakona o socijalnim kartama ona je objasnila da se za sada podaci unose u interne sisteme, da su baze podataka odvojene i ne može se pouzdano znati koja prava i usluge koristi jedna osoba.

Poslanici su danas započeli vanrednu sednicu na kojoj će pored Zakona o socijalnoj karti biti reči i o medjunarodnim sporazumuma i autentičnom tumačenju pojedinih odredbi drugih zakona.

Odbori za ustavna pitanja i zakonodavstvo i rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva juče su podržali Predlog zakona o socijalnoj karti.

Na dnevnom redu Skupštine biće i potvrđivanje sporazuma vlade Srbije i vlade Kraljevine Lesoto o saradnji u oblasti odbrane, kao i potvrđivanju Sporazuma Srbije i Severne Makedonije o saradnji u oblasti borbe protiv krijumčarenja migranata.

Poslanici će raspravljati i o predlogu autentičnog tumačenja člana Zakona o sprečavanju korupcije i jedne odredbe Zakona o visokom obrazovanju, koje je podneo Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

Vanredna sednica zakazana je na zahtev 237 narodnih poslanika.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article