Kisić Tepavčević: Strancima od ponedeljka za ulazak u Srbiju neophodan PCR test, državljani Srbije ulaze uz test ili karantin

Stranim državljanima će od 20. decembra za ulazak u Srbiju biti potreban negativan PCR test, dok će za srpske državljane biti potreban ili negativan test ili će biti upućeni na desetodnevni karantin, saopštila je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević nakon sednice Štaba.

Darija Kisić Tepavčević Foto: Srđan Ilić
Darija Kisić Tepavčević Foto: Srđan Ilić

"Doneli smo odluku da sve restriktivne mere koje su važile do sada će biti na snazi do petka, 18. decembra, nakon toga ćemo se ponovo sastati i sagledati da li ćemo uvoditi neke dodatne mere ili promeniti postojeće", rekla je Kisić Tepavčević.

Kako je istakla, dosadašnje mere su dale efekte, iako su brojevi na jako visokim vrednostima, ali sad vidimo pad novozaraženih i procenta pozitivnosti. Ona je ponovila koje su to mere – zabrana rada svih objekata od 17 časova, a koja se ne odnosi na prehrambene objekte, apoteke i pumpe.

"Takođe, doneli smo odluku kada je u pitanju kontrola putnika u međunarodnom saobraćaju da će za sve strane državljane biti neophodan PCR test, bez obzira na zemlju iz koje ulaze i to će da važi od 20. decembra, najverovatnije do 10. januara, sve će zavisiti od aktuelne epidemiološke situacije", navela je ona.

Za naše građane koji ulaze u zemlju, ukoliko nemaju negativan PCR test, biće u obavezi da budu u kućnoj izolaciji 10 dana, koja se može prekinuti ukoliko se u međuvremenu uradi PCR test koji će pokazati negativan rezultat.

Odgovarajući na pitanje o mogućim novim merama za Novu godinu i Svetog Nikolu, Kisić je ponovo apelovala da se praznici slave u što užem krugu ljudi.

"Nisu to nikakve specijalne mere, mere treba da budu iste svakog dana otkako nam je poznato da je virus u populaciji. Kontrolisati slave nije moguće, a niko ni ne želi da vrši takve vrste kontrole", ocenila je ministarka.

Kako je dodala, ovih dana manji je broj pregleda kada su u pitanju bolnice koje imaju ambulante, ali zabrinjava da je kod ukupnog broja osoba koji su se javili veći procenat onih koji zahtevaju hospitalizaciju.

Govoreći o vakcini protiv koronavirusa, ona je navela da ne zna da kaže konkretan datum kada će stići u Srbiju, ali istakla da će Srbija biti jedna od prvih država koja će je dobiti.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article