Kisić Tepavčević na pitanje Insajdera: Nismo smanjivali kapacitete skijališta pre praznika jer su pokazatelji bili dobri (VIDEO)

Krizni štab odluke donosi jednoglasno i nema preglasavanja, rekla je ministarka Darija Kisić Tepavčević odgovarajući na pitanje novinara Insajdera koji je to broj dnevno zaraženih kada će konačno struka voditi glavnu reč u odnosnu na politiku s obzirom da je iz dosadašnjeg iskustva očigledno da je politika glasnija.

“U Kriznom štabu su ljudi različitog profila, baš zato što je kovid-19 odavno prevazišao zdravstveno pitanje. Ali sve vreme na prvom mestu je zdravlje građana. Mi diskutujemo, ali se svaka odluka donosi jednoglasno. Nije jednostavno, diskutujemo uvek, za i protiv, pa razmatramo da li zakon dozvoljava da uđete na privatnu žurku i znamo da to može jedino po prijavi za narušavanje kućnog reda. To nisu hipotetičke stvari, to stvarno zatiču inspekcije na terenu i ostaju zatečeni da je neko organizovao privatnu žurku sa velikim brojem ljudi”, objašnjava Kisić Tepavčević.

Ona napominje da im smeta to pitanje koji broj je potreban jer, kako kaže, apsolutnni brojevi ništa ne znače.

“Nama su važni i oni životni brojevi, gledamo koji procenat je pozitivnih od testiranih, koji procenat je za hospitalizaciju, koji od tih hospitalizovanih je u intenzivnoj nezi. I jedan zaraženi i jedan umrli znači da je virus tu”, kaže ministarka.

Na konstataciju da je zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao da neće dozvoliti zatvaranje Beograda i Kisić Tepavčević i infektolog i član Kriznog štaba Mijomir Pelemiš odgovorili su konstartacijom da “on ne odlučuje”.

Infektolog Pelemiš je dodao da na kraju svako mora da prihvati odluku Vlade Srbije.

“Ni Pelemiš, ni bilo ko ne može da ne prihvati odluku koju je donela vlada Srbije, a Vlada donosi odluku na predlog Kriznog štaba. Moram je prihvatiti i poštovati pa makar se ja i ne slagao sa tim”, kaže Pelemiš.

Kao primer da nije najvažniju reč imala struka novinarka Insajdera podsetila je da je stručni deo štaba tražio da se ograniče kapaciteti na planinama uoči državnog praznika kada se znalo da će biti gužva, ali da je jasno da se to nije desilo, jer je na skijalištima bila ogromna gužva. Odgovarajući na ovo pitanje Darija Kisić Tepavčević je rekla da su uoči praznika bili bolji epidemiološki pokazatelji.

“Nama je pokazatelj u donošenju mera i koliko je procenat novozaraženih od ukupnog broja testiranih, gleda se i popunjenost zdravstvenog sistema. Uoči toga, dva velika sekundarna centra izašla su iz kovid sistema sistema, jer su se stekli uslovi za to. To su bili značajni parametri i to su bili razlozi, videli smo da je zdravstevni sistem spreman da primi ne-kovid pacijente”, objasnila je Kisić Tepavčević.

Ona je podsetila da niko danas ne govori ni o jednoj drugoj bolesti osim o kovidu, a u Srbiji su prema njenim rečima i dalje najveći vodeći uzrok smrtnosti kardio vaskularne i maligne bolesti.

Više o novim današnjim merama pogledajte na sledećem linku.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article