Kisić Tepavčević: Kafići prepoznati kao najrizičnija mesta zaražavanja

0
86

Kisić Tepavčević: Kafići prepoznati kao najrizičnija mesta zaražavanja

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je skraćenje radnog vremena ugostiteljskih objekata ponovo uvedeno zato što su oni prepoznati kao jedna od najrizičnijih mesta za zaražažanje novim koronavirusom.

Darija Kisić Tepavčević Foto: Srđan Iliić
Darija Kisić Tepavčević Foto: Srđan Iliić

Ona je na TV Prva navela da je bilo dana kada je 50 odsto novozaražanih u populaciji između 25 i 40 godina, navodilo da su se verovatno inficirali na okupljanjima uveče, kada se ljudi opuste i prekinu da se pridržavaju epidemioloških preporuka.
"Po pravilu smo primetili da dolazi do zaražavanja na nekim noćnim dešavanjima ili okupljanjima… nakon čega obično sledi dalje zaražavanje unutar porodice", dodala je Kisić Tepavčević.
Navela je i da se epidemiološka slika koja je povoljnija od svih država u okruženju "nije desila slučajno", a da su u strukturi ukupno obolelih turisti koji su dolazili iz inostransta činili oko pet odsto.
"Većina se vratila u preporučenom periodu… a naši turisti su mogli da se prepoznaju zato što su (i na moru) uglavnom nosili maske", kaže Kisić Tepavčević.
Ona je rekla da predstoji hladno vreme, kada se respiratorne infekcije očekuju, da korona virus nije imao sezonalnost, što se prethodno očekivalo, kao i da se "širi kao požar u šumi" svaki put kada mu to dozvole ublažavanjem mera.
"Epidemiološka situacija nikada neće biti sigurna dok god virus kruži u populaciji", rekla je Kisić Tepavčević.

Još jedna osoba je preminula, a kod još 173 od 6.933 testiranih u poslednja 24 utvrđeno je prisustvo koronavirusa, rekla je na današnjoj konferenciji za medije Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević. Ukupno je dosad od koronavirusa u Srbiji po zvaničnim podacima preminula 761 osoba.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article