Kisić Tepavčević: Bezbednost vakcine pokazaću na ličnom primeru

U Srbiji danas počinje vakcinacija protiv koronavirusa prvim dozama vakcine Fajzer-BioNTek, a među prvima će je primiti ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević. Uoči imunizacije, ona je rekla da na ličnom primeru želi da pokaže koliko je vakcina efikasna i bezbedna.

Darija Kisić Tepavčević Foto: Srđan Ilić
Darija Kisić Tepavčević Foto: Srđan Ilić

Darija Kisić Tepavčević je za RTS navela da danas počinje vakcinacija u Srbiji, i to prvo među najstarijim sugrađanima u domovima za stare.

Kako je rekla, ona će se vakcinisati pre svih njih da bi pokazala svoje mišljenje o tome koliko je vakcina efikasna i bezbedna.

"Želim da pokažem ličnom primerom", rekla je ministarka.

Dodala je da odluka da se prvo vakcinišu najstariji doneta u odnosu na kriterijume SZO i drugih organizacija, i u odnosu na raspoložive količine i rizike, ističući da je populacija starijih osoba u kolektivnim smetašjima u visokom riziku.

Da su korisnici domova za stare, i to oni stariji od 70 godina, prvi u redu da prime vakcinu, pre dva dana naveo je i Mirsad Đerlek, državni sekretar Ministarstva zdravlja, koji je direktor Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju.

On je naveo i da se plan imunizacije može se menjati u zavisnosti od trenutka i količine vakcina.

Korisnici Gerantološkog centra "Bežanijska kosa" u Beogradu biće među prvima koji će primiti Fajzer-BioNTekovu vakcinu, koja je u utorak dopremljena u Srbiju, a kako prenosi RTS, stotinak njih primiće vakcinu u podne.

Vakcinacija bi danas, prema najavama, trebalo da počne i u Novom Sadu, a u Nišu sutra.

Kisić Tepavčević je istakla da je zdravstveno osoblje koje će davati vakcinu prošlo odgovarajuće obuke i da su spremni.

Ministarka navodi da su istraživanja pokazala da je vakcina bezbedna, da ne izaziva teške neželjene efekte i da su moguće lokalne reakcije na ubodnom mestu, poput crvenila, otoka i bola, koje su prolazne.

Kada je reč o novom soju virusa u Velikoj Britaniji, rekla je da se rade ispitivanja i da to nije prva izmena virusa. Dodaje da virus koji je cirkulisao u Evropi nije isti kao onaj iz Vuhana.

Na pitanje o mogućnosti obustavljanja letova iz Velike Britanije rekla je da se o međunarodnom saobraćaju priča na sednicama Kriznog štaba i da će javnost biti obaveštena o svemu.

Izvor: RTS, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article