Printscreen Youtube: Vlada osnovala Savet za borbu protiv vršnjačkog nasilja; Gost: Darija Kisić Tepavčević – JUTRO

Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku prošla godina donela je najveću stopu fertiliteta (broj živorođene dece po ženi u reproduktivnom periodu) od 2011. godine. Ministarska za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić ističe za RTS da je time zaustavljen negativan pad novorođenih, ali da smo još uvek daleko od potrebne stope fertiliteta. Očekuje da već narednih dana budu usvojene nove izmene zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom koji će izjednačiti žene preduzetnice sa ženama u radnom odnosu po pitanju trudničkog i porodiljskog bolovanja. Takođe, i supružnici žena preduzetnica moći će da nakon trećeg meseca od rođenja deteta koriste porodiljsko odsustvo, kako prenosi RTS.

Darija Kisić ističe da je posle četiri decenije zaustavljen negativan pad ukupnog broja novorođenih i da je za prostu reprodukciju, odnosno za održavanje broja stanovnika na sadašnjem nivou, potrebno da je stopa fertiliteta 2,1, od koje smo još uvek daleko.

“Da vas podsetim, 2011. godine ona je bila 1,4 i sada su praktično ove vrednosti počele sve više i više da rastu. Prošle godine je bila 1,52, a sada je vrednost 1,63”, ukazuje ministarka.

Navodi da Raška oblast beleži vrednost preko 2, odnosno preko 2,1. Što se tiče opština i gradova, to su Tutin, Sjenica, Novi Pazar, Nova Crnja, zatim Kostolac.

Takođe, značajno je veći broj novorođene dece nakon više decenija, u Novom Sadu, kao i u beogradskim opštinama Voždovac, Zvezdara, Zemun, ali i u Kragujevcu i Aranđelovcu.

Da li može da se promeni demografska slika Srbije

“To je sigurno jedan od suštinskih podataka koji govori da idemo u dobrom smeru. U 2022. godini, u odnosu na prethodnu godinu, ukupan broj dece je veći za 520.Ono što nas posebno raduje je da kada je u pitanju redosled rađanja, značajno je povećan broj rađanja prvorođene dece, za 660”, naglašava Kisićeva.

Očekuje da već narednih dana budu usvojene nove izmene zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom

Njima se omogućava da i žene preduzetnice, odnosno njihovi supružnici, nakon trećeg meseca od rođenja deteta mogu da koriste porodiljsko odsustvo. Takođe, žene preduzetnice koje rode treće i svako naredno dete izjednačavaju se sa ženama koje su u radnom odnosu u pogledu dužine trajanja porodiljskog odsustva, odnosno trajanja od dve godine.

“I to je sigurno još jedna od mera koja će dati dodatni efekat, jer mi kada sada analiziramo kakva je to struktura žena koje rađaju decu sada više nego što je to bilo u prethodnom vremenskom periodu. Tako da su to sigurno već počele da daju rezultate i mere kao što je subvencija za stan. Veći je broj žena, pogotovo koje rađaju prvo dete, u uzrastu i starije od 40 godina, a znamo da smo i pomerili i granice za potpomognutu oplodnju”, ukazuje ministarka.

Izjednačavanje naknada tokom trudničkog bolovanja

Dodaje i da, takođe, treba da se usvoji mera kojom će se izjednačiti naknada tokom trudničkog bolovanja i za žene preduzetnice. To nije u nadležnosti Ministarstva za brigu o porodici, već se radi o izmena zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju.

“Grupa žena preduzetnica je od velikog značaja. U proseku žena preduzetnica ima između 37 i 42 godine, ima porodicu, u braku je, od 5 do 10 zaposlenih. Ali u svakom slučaju i te kako predstavlja značajan pokretač svoje porodice i koja može i želi da uskladi i materinstvo i svoj posao”, navodi Kisićeva.

Posebno naglašava da je u 2012. godini nakon rođenja prvog deteta finansijska podrška bila 31.600 dinara, da je sada oko 350.000 dinara, za treće dete je 1,8 miliona, za četvrto dete 2,7 miliona. dinara

“Znači, za četvrto dete u ovom momentu mesečno se deset godina dobije oko 22.000 dinara i dva puta godišnje ove vrednosti uskladujemo u skladu sa potrošačkom korpom. Od sredine ovoga meseca, znači to je već praktično za par dana, će ove vrednosti da budu nešto povećane”, najavila je ministarka.

Što se tiče povećanja iznosa roditeljskog dodatka, navodi da za sada još uvek nema precizne podatke, ali da su procene da on kao i uvek, bude viši za neki par hiljada, što, kako ocenjuje, nije beznačajna suma novca.

Originalni tekst