Kisić: Izuzetno povoljna situacija, moramo tako da je zadržimo

0
15

Kisić: Izuzetno povoljna situacija, moramo tako da je zadržimo

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas je da je epidemiološka situacija u Srbiji izuzetno povoljna u poređenju s drugim zemljama regiona i Evrope, ali je upozorila da predstoji zimski period, kada je sezona i drugih respiratornih infekcija.

Darija Kisić Tepavčević Foto: Srđan Ilić
Darija Kisić Tepavčević Foto: Srđan Ilić

"Moramo da učinimo sve da zadržimo ovu povoljnu situaciju. Koliko će se javiti slučajeva, zavisi od nas. Najbolji primer je Kina gde već nekoliko desetina dana nemaju lokalnu transmisiju virusa. Ovaj epidemijski period je duži nego što se mislilo, mnogi su izgubili strpljenje, ali ne smemo da dozvolimo širenje infekcije", istakla je Kisićeva za RTS.

Ona je ponovila da je Institut "Batut" krovna institucija za javno zdravlje u zemlji, u koji dolaze svi podaci prikupljeni od strane regionalnih instituta.

"Mi o tome redovno pišemo izveštaje, tako je bilo i prethodnih decenija. Sada je veće interesovanje za takve aktivnosti kad je u pitanju kovid. Potrebno je vreme za prikupljanje podataka. Kada je redovno stanje, oni se objavljuju do sredine godine za prethodnu godinu", rekla je Kisićeva za RTS.

Kada je reč o epidemijskog situaciji i brojkama koje stižu svakodnevno, Kisićeva ukazuje da je najvažnije da li je bilo preminulih u poslednja 24 sata, kao i koliki je broj osoba na respiratoru i s najtežom kliničkom slikom.

Da li su podaci o broju zaraženih i preminulih od koronavirusa koje je svakodnevno saopštavao Krizni štab tačni i da li je broj veći nego što su zvaničnici tvrdili pitanje je koje je još otvoreno.

Novu raspravu o tačnosti podataka inicirala je izjava epidemiologa Predraga Kona da je od marta do juna bilo tri puta više smrtnih slučajeva nego što je sistem prikupio i što je zvanično objavljeno, odnosno nego što je prijavljeno. Međutim, Kon je na današnjoj konferenciji za medije rekao da bi bolje bilo da nije rekao da je smrtnost trostruko veća, da nikada ništa nije prikrivano od podataka, da je on svoje tvrdnje izneo na osnovu mortalitetne statistike i da je jedino želeo da ukaže na to da je potrebna revizija svih podataka.

Izvor: RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article