Kineski radnici u Ziđinu obustavili protest nakon pritisaka poslodavca

Nastavak protesta kineskih radnika koji su angažovani na izgradnji budućeg jalovišta na projektu rudnika bakra "Čukaru Peki" kod Bora, koji je u vlasništvu kineskog "Ziđina", a koji je najavljen za danas, nije započeo, pošto su se nezadovoljni radnici "uplašili pretnji poslodavca", navodi se u prepisci u koju su novinari portala istmedia.rs imali uvid.

Kompanija Ziđin / Foto: Insajder
Kompanija Ziđin / Foto: Insajder

Prema tvrdnjama portala istmedia, osamnaest kineskih radnika odvezeno je jutros kombijem u nepoznatom pravcu, jer su, navodno, pozitivni na koronavirus, dok se ostali, kako su naveli, "plaše zaraze".

U prepisci dostavljenoj Ist mediji, radnici koji su juče izrazili nezadovoljstvo tretmanom poslodavca iz kompanije Ziđin, kažu da su "razočarani i besni".

Mnogi ljudi se plaše da će osveta šefova zbog protesta biti "teška" i da su neki od štrajkača od jutros zaključani u spavaonicama koje su u kontejnerima.

Naveli su da je slična situacija i u borskoj topionici bakra u kojoj su neki radnici iz Kine neprekidno na poslu od marta prošle godine.

Pedesetak kineskih radnika angažovanih na izgradnji jalovišta protestovalo je juče pred sedištem budućeg rudnika "Čukaru Peki", tražeći bolje uslove za rad.

Oni su naveli da gotovo od aprila rade "bez prestanka", da u spavaonicama nemaju grejanje, slabo se hrane i često su žedni, kako su rekli, izlaz u Bor im nije dozvoljen, "pa se osećaju kao zatvorenici".

Kineski radnici kažu i da platu ne primaju u Srbiji, već u Kini.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article