Zemljotres magnitude 7,1 pogodio je rano jutros slabo naseljenu kinesku zapadnu oblast Sinđijang. Povređeno je šest ljudi i oštećeno ili srušeno više od 120 kuća, objavile su vlasti.

Potres je pogodio okrug Ušturpan (Vuši, na kineskom) u prefekturu Aksu nešto posle 2 sata jutros, objavio je kineski centar za zemljotrese.

Oko 200 spasilaca poslato je na mesto potresa.

Od šest povređenih osoba, kako je navedeno, njih dve imaju teže povrede. Srušeno je 47 zgrada, 78 je oštećeno a srušeni su neki poljoprivredni objekti, saopštila je vlada ujgurske autonomne oblasti Sinđijang na svom nalogu na mreži Vajbo.

Planinski okrug Ušturpan je imao oko 233.000 stanovnika 2022. godine, prema podacima vlasti u Sinđijangu.

Železnička kancelarija u Urumćiju, glavnom gradu Sinđijanga, navela je da je železnički saobraćaj ponovo usposavljen posle sedam sati jutros nakon bezbednosnih provera i potvrde da nema problema na prugama. Tokom prekida nisu saobraćala ukupno 23 voza.

Američki geološki institut naveo je da je magnituda potresa 7,0 i da se dogodio u seizmički aktivnom planinskom masiv Tijan Šan. Kako je naveo američki institut najveći potres u toj oblasti u prošlom veku je bio magnitude 7,1, dogodio se 1978. oko 200 kilometara od ovog današnjeg.

Posle glavnog potresa zabeleženi su brojni naknadni a najjači je bio magnitude 5,3.

Ta ruralna oblast naseljena je najvećim delom Ujgurima, većinski muslimanskom stanovništvu turskog porekla.

U okrugu Ušturpan zabeležene su u vreme potresa temperature ispod nule a kineska meteorološka služba ove nedelje prognozira da će pasti i na minus 18 stepeni.

Post Views: 21

Originalni tekst