KINA se odlučno protivi američkoj prodaji oružja Tajvanu i poslala je oštre izjave Vašingtonu, saopštilo je u kinesko ministarstvo odbrane.

КИНА ОДГОВОРИЛА ПЕНТАГОНУ: Нове испоруке америчког оружја Тајвану претварају острво у буре барута

Kineska vojska / Foto AP

-Kineska strana izražava snažan protest protiv isporuke američkog oružja regionu Tajvana. Američka strana, ne uzimajući u obzir ključne brige Kine, grubo se meša u unutrašnje stvari NR Kine, pokušavajući da poveća stepen napetosti na Tajvanu. U stvari, ubrzava transformaciju Tajvanskog moreuza u bure baruta, gurajući narod Tajvana u ponor katastrofe, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Kine.

Američki Stejt department odobrio je potencijalnu prodaju municije i logističke podrške Tajvanu u dva odvojena ugovora u vrednosti do 440 miliona dolara, saopštio je Pentagon prošle nedelje.

Tajvanske vlasti su zatražile kupovinu municije kalibra 30 mm, uključujući visokoeksplozivne zapaljive metke, višenamenske metke i metke za obuku, čija je procenjena vrednost 332,2 miliona dolara, saopštio je Pentagon, prenosi Rojters.

Glavni izvođači će biti “Alijant teksistems operejšons”i “Dženeral dajnamiks”.

Pored toga, Tajavan je zatražio i logističku podršku čije je procenjena cena 108 miliona dolara.

U saopštenju Pentagona se navodi da se logistički aranžman odnosi na kupovinu rezervnih delova, naoružanja i drugih pratećih elemenata.

Iz tajvanskog ministarstva odbrane su saopštili da će ova prodaja povećati otpornost ostrva na “ozbiljne pretnje” Pekinga.

U saopštenju tajvanskog ministarstva se dodaje da je Kina nastavila da koristi taktiku “sive zone”, uključujući slanje dronova, balona i čamaca u oblasti u blizini ostrva.

(rt.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst