Kina odbila da SZO dostavi sirove podatke o prvim slučajevima korone

Kina je odbila da timu Svetske zdravstvene organizacije (SZO) preda sirove podatke o prvim slučajevima virusa korona, rekao je jedan od članova tima Dominik Dajer.

Tim SZO u poseti Centru za ispitivanje bolesti životinja u Vuhanu 2. februar 2021, Foto: AP Photo/Ng Han Guan
Tim SZO u poseti Centru za ispitivanje bolesti životinja u Vuhanu 2. februar 2021, Foto: AP Photo/Ng Han Guan

Prema rečima australijskog stručnjaka za zarazne bolesti, tim je tražio sirove podatke o pacijentima u 174 slučaja koje je Kina otkrila u ranoj fazi epidemije u gradu Vuhanu u decembru 2019. godine ali je dobio samo sumiran deo.

Slični sirovi podaci poznati su i kao „linijski navodi“ i uglavnom su anonimni, ali sadrže detalje poput pitanja postavljenih pacijentima, njihove odgovore i način na koji su njihovi odgovori analizirani.

Dajer je naveo da je to standardna praksa u istrazi o epidemiji. On je istakao da je pristup sirovim podacima posebno važan pošto je polovina od 174 slučaja bilo na pijaci Hunan u Vuhanu gde je virus prvi put registrovan.

„Zato mi insistiramo na tome. Zašto nismo dobili ne znam. Da li je u pitanju politika ili vreme, šta god da je ne znamo zašto nam podaci nisu dostupni“, naveo je Dajer.

On je dodao da su kineske vlasti dale mnogo materijala i da će pitanje sirovih podataka o pacijentima biti pomenuto i u konačnom izveštaju tima.

Bela kuća je danas saopštila da su SAD "veoma zabrinute" zbog prvih rezultata istrage Svetske zdravstvene organizacije o poreklu koronavirusa u Kini i od Pekinga zahtevaju dodatne informacije.

"Veoma smo zabrinuti zbog načina na koji se saopštavaju prvi rezultati istrage o koronavirusu i zbog pitanja o proceduri kojom se do tih rezultata došlo", naveo je u izjavi savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.
Saliven je dodao da bi, "zbog boljeg razumevanja ove pandemije i pripreme za narednu, Kina trebalo da objavi podatke o prvim danima epidemije".

Podsetimo, istraživači SZO-a stigli su prošlog meseca u Vuhan, glavni grad provincije Hubej, a u potrazi za zaključcima posetili su bolnice u kojima su lečeni mnogi prvi pacijenti i tržnicu morskih plodova gde su se slučajevi infekcije tada nepoznatim virusom pojavili u decembru 2019.

Nakon dvonedeljnog karantina, tim Svetske zdravstvene organizacije terenski rad u misiji utvrđivanja činjenica o poreklu virusa koji je izazvao pandemiju započeo je 28. januara.

Dolazak stručnog tima SZO u Vuhan prethodno je odobrila vlada predsednika Si Đinpinga posle više meseci diplomatskog ubeđivanja.

Izvor: N1, Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article