Kina će 8. januara iduće godine ukinuti obvezan karantin za putnike koji ulaze u tu zemlju, objavila je danas Nacionalna zdravstvena komisija, što je veliki korak prema ublažavanju mera na granicama, zatvorenim početkom pandemije korona virusa 2020. godine.

Najavljena mera zdravstvenih vlasti predstavlja odgovor Kine na kovid-19 ublažavanjem sadašnje kategorije A na kategoriju B, jer je bolest postala manje virulentna i očekuje se postepena evolucija u uobičajenu respiratornu infekciju.

Tri godine mera nulte tolerancije prema korona virusu – od zatvorenih granica do čestih zatvaranja – naškodile su kineskooj privredi, a u novembru podstakle najveću demonstracije javnog nezadovoljstva od 2012. godine kad je na čelo države došao Si Đinping.

Na snazi su i dalje strogi zahtevi za putnike koji ulaze u Kinu, koji uključuju obavezan petodnevni karantin u ustanovi pod kontrolom vlade, uz dodatna tri dana izolacije u privatnim uslovima.

To ograničenje, uključujući i limitiran broj putnika na međunarodnim letovima, prestaje da važi 8. januara, a mere su ublažene utoliko što će putnici koji ulaze u Kinu morati da budu podvrgnuti PCR testu 48 sati pre polaska.

Kina od januara 2020. klasifikuje kovid-19 kao zaraznu bolest kategorije B, ali je upravljala infekcijama prema protokolima kategorije A, koji važe za bolesti poput kuge i kolere, uz ovlašćenja lokalnim vlastima da odrede karantin pacijentima i njihovim kontaktima, uz mogućnost regionalnog zatvaranja pojedinih područja.

Uz najavu ublažavanja procedura za upravljanje korona virusom, kineske zdravstvene vlasti objavile su da će ojačati ojačati protokoli za prevenciju i kontrolu epidemije u ključnim institucijama, poput ustanova za starije osobe, uključujući povećanje stope vakcinacije, javlja Rojters.

Originalni tekst