MAĐARSKA je sa Kinom uspostavila sveobuhvatno partnerstvo i proširiće saradnju u nuklearnoj industriji i drugim oblastima, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Kine Si Đinpingom u Budimpešti.

КИНА ЈЕ ЈЕДАН ОД СТУБОВА СВЕТСКОГ ПОРЕТКА: Орбан о посети Сија - Успоставили смо свеобухватно партнерство и проширићемо сарадњу

Foto: Vivien Cher Benko/Hungarian Prime Minister’s Office/MTI via AP

– Kina je jedan od stubova novog svetskog poretka – rekao je Orban i dodao da će Mađarska podržati kineski mirovni plan u Ukrajini, preneo je Rojters.

Si je prethodno u razgovoru sa mađarskim predsednikom Tamašem Šuljokom rekao da je saradnja Kine i Mađarske zasnovana na međusobnom poštovanju i poverenju.

Istakao je da je njegova zemlja spremna da sa Mađarskom unapređuje razvoj veza na visokom nivou i naglasio da prijateljstvo dve zemlje ne targetira niti diktira bilo koja treća strana.

– Znate ko su vam pravi prijatelji u teškim vremenima – rekao je Si, citirajući mađarsku poslovicu.

Predsedniku Kine Si Đinpingu i njegovoj supruzi Peng Lijan ranije danas je priređen svečani doček, uz vojne počasti u Budimskom zamku, u Mađarskoj.

Šuljok, Orban i njihove supruge pozdravili su Sija i njegovu suprugu uoči vojne ceremonije drugog dana njihove zvanične posete Mađarskoj.

Si i Šuljok su potom pogledali svečani defile Svečanog bataljona Oružanih snaga Mađarske, Nacionalne svečane konjičke jedinice i Husarskog puka Grof Ferenc Nadašdi. Nakon parade, predsednik Šuljok je primio Sija i kinesku delegaciju u palati Šandor.

Si će boraviti do sutra u zvaničnoj poseti u Mađarskoj, povodom obeležavanja 75. godišnjice diplomatskih odnosa dve zemlje.

Si je otputovao u Mađarsku nakon što je završio posetu Srbiji 7. i 8. maja, u okviru evropske turneje tokom koje je boravio i u zvaničnoj poseti Francuskoj.

BONUS VIDEO: SI ĐINPING U BUDIMPEŠTI: Nova era za odnose Kine i Mađarske

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst