EPA-EFE/THOMAS PETER

Kina i Rusija će organizovati zajedničke vojne vežbe u Japanskom moru, objavilo je danas kinesko Ministarstvo odbrane u kontekstu tenzija sa zapadnim zemljama.

Dve susedne zemlje koje dele zajedničku volju da se suprotstave, kako kažu, američkoj hegemoniji prbližile su se u vojnoj sferi od ruske intervencije u Ukrajini, koju Peking odbija da osudi.

Da bi ojačali koordinaciju, Kina i Rusija su poslednjih meseci organizovali više zajedničkih vojnih vežbi.

Naredna vežba će biti održana u Japanskom moru sa pet kineskih ratnih brodova, uključujući razarač s navođenim projektilima, saopštilo je danas kinesko Ministarstvo odbrane.

Datum vežbi nije naveden ali je ministarstvo saopštilo da su brodovi napustili luku Ćingdao na istoku i pridružiće se ruskim snagama na unapred određenoj zoni.

Vežbe u kojima će učestvovati i vazduhoplovne snage imaju za cilj da očuvaju bezbednost strateških pomorskih puteva, navelo je Ministarstvo.

Prošlog meseca Kina i Rusija sprovele su zajedničku vojnu patrolu iznad Japanskog mora i Istočnog kineskog mora, što je navelo Južnu Koreju da rasporedi svoje lovce iz predostrožnosti.

To je šesta zajednička patrola Pekinga i Moskve u toj zoni od 2019. godine.

Početkom jula se kineski ministar odbrane Li Šangfu založio za jačanje vojne pomorske saradnje sa Rusijom tokom razgovora u Pekingu sa visokim ruskim zvaničnikom.

Kina i Rusija mogu da daju pozitivan doprinos održavanju mira i stabilnosti u svetu i u regionu, ocenio je Li Šangfu, koji je od 2018. pod američkim sankcijama. 

Originalni tekst