EPA-EFE/GCIS SOUTH AFRICA

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski odbio je afrički pristup okončavanju rata u Ukrajini. U planu nije navedena klauzula o povlačenju ruske vojske, već se insistira na “neodložnim mirovnim pregovorima i deeskalaciju obe strane”. Ruski predsednik Vladimir Putin će danas ugostiti afričke lidere.

„Dozvoliti bilo kakve pregovore sa Rusijom sada, kada je okupator na našoj zemlji, znači zamrznuti rat, zamrznuti bol i patnju. Što znači prvo povlačenje ruskih trupa iz sve naše nezavisne zemlje“, rekao je Zelenski posle sastanka sa afričkom delegacijom.

I do sada je kabinet ukrajinskog predsednika kritikovao afričke mirovne planove, jer, kako su govorili, nemaju konkretni plan za rešavanje sukoba.

„Svaki pregovarački proces sa aktuelnim moskovskim režimom je nemoguć. Agresor mora da izađe sa strane teritorije, konačno izgubivši sopstvenu vojsku i reputaciju zemlje, čega je trebalo strahovati“, rekao je savetnik šefa predsednikovog kabineta.

Afrički plan sadrži 10 tačaka. Među njima su mirovni razgovori, deeskalacija sukoba, suverenitet država i naroda u skladu sa Poveljom UN, bezbednosne garancije za sve zemlje. Tri tačke odnose se na humanitarnu podršku žrtvama, razmenu zatvorenika, povratak dece i posleratnu obnovu. Pozvali su obe zemlje da osiguraju kretanje žitarica i đubriva.

Evropska unija neće podržati mirovni plan afričkih lidera ako podrazumeva zamrzavanje sukoba između Rusije i Ukrajine, izjavio je juče portparol EU za spoljnu politiku Peter Stano.

Mir je posebno značajan za Afriku jer ona uvozi hranu i đubrivo iz Rusije i Ukrajine. Rat je omeo izvoz žita iz jedne od najvažnijih svetskih žitnica.

Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa je posle razgovora afričkih lidera s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u petak rekao da “ovaj sukob negativno utiče na Afriku”.

“Verujem da Ukrajinci osećaju da se moraju boriti i da ne odustaju. Put do mira je veoma težak, a postoji potreba da se ovaj sukob okonča što pre”.

Mnoge afričke države bliske veze s Moskvom imaju još iz vremena Hladnog rata kada je Sovjetski Savez podržavao njihovu antikolonijalnu borbu.

Šanse za mirovne pregovore izgledaju slabe jer Ukrajina i Rusija imaju dijemetralno različite stavove.

Ukrajina zahteva da Rusija povuče svoje trupe sa svih okupiranih teritorija kao uslov za mirovne pregovore. Kremlj, s druge strane, želi da Ukrajina prizna Krim kojeg je Moskva nezakonito anektirala 2014. godine, kao sastavni deo Rusije i da prizna njene kopnene dobitke koje je ostvarila u sdašnjem ratu.

Originalni tekst