UKRAJINA ima problema sa korišćenjem tenkova „leopard 2“ jer ne može da ih pravilno održava, piše časopis „Forin afers“.

КИЈЕВ НЕ МОЖЕ ДА КОРИСТИ ЛЕОПАРДЕ 2: Анализа часописа „Форин аферс“- Ово је највећи проблем

FOTO: AP/Tanjug

„Od manje od 100 ‘leoparda 2’ u ukrajinskoj vojsci, najmanje 26 je pogođeno, dok drugi ne mogu da se koriste zbog problema sa popravkama i održavanjem“, navodi se u članku.

Časopis navodi da, kao i svi tenkovi, efikasnost „leoparda 2“ na bojnom polju zavisi od koordinacije između pešadije, artiljerije i inžinjerije, kao i od dostupnosti prateće infrastrukture.

„Ukrajina to nije uspela da obezbedi 2023. godine“, ocenjuje časopis.

„Leopard 2“ je uz slabu podršku malo postigao tokom letnje ofanzive, piše „Forin afers“. Međutim, napredak ukrajinske „kontraofanzive“ predstavlja malo dokaza da bi efikasniji tenkovi mogli imati odlučujući uticaj na nju.

Rusija je ranije poslala zemljama NATO-a notu zbog isporuke naoružanja Ukrajini. Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov je naveo da će bilo koje pretnje koje podrazumevaju naoružanje za Ukrajinu biće zakonit cilj za Rusiju. U Ministarstvu inostranih poslova Rusije su izjavili da se NATO zemlje „igraju vatrom“ isporučujući oružje Ukrajini.

U Kremlju su izjavili da zapadno pumpanje Ukrajine oružjem ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat. Lavrov je takođe izjavio da SAD i NATO direktno učestvuju u konfliktu u Ukrajini, uključujući ne samo isporuku oružja, već i pripremu vojnika na teritoriji Velike Britanije, Nemačke, Italije i drugih zemalja.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

MONAŠKU ZAKLETVU DALA SAM AMFILOHIJU: „Novosti“ u manastiru u Donjem Detlaku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Originalni tekst