EPA-EFE/ALEX BABENKO

Ukrajinski zvaničnici tvrde da je Rusija izvela “masovni” napad na Lavovsku i Volinsku oblast. Vašington je saopštio da Kijevu šalje novi paket vojne pomoći. Sa druge strane, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da njihovo oružje pokazuje svoju efikasnost na frontu. Posle pada rublje, Banka Rusije danas će održati vanrednu sednicu o referentoj kamatnoj stopi, prenosi RTS.

Ukrajinska vojska saopštila je da su njene snage tokom prošle nedelje uspele da povrate oko tri kilometara teritorije oko grada Bahmuta na istoku zemlje, kao i da su ruske trupe tokom proteklog dana pokušavale da povrate izgubljene položaje u Donjeckoj oblasti.

Vašington je, istovremeno, saopštio da šalje Kijevu novi paket vojne pomoći u vrednosti od 200 miliona dolara, koji uključuje municiju za PVO, artiljerijske metke, protivoklopne sisteme, kao i opremu za čišćenje mina.

Sa druge strane, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naveo je da njihovo oružje pokazuje svoju efikasnost na ratištu, ističući da se zapadno oružje pokazalo “daleko od savršenog” na frontu.

Kurs dolara na Moskovskoj berzi je, istovremeno, premašio 100 rubalja, prvi put od 23. marta prošle godine, prenele su ruske agencije.

Ekonomski savetnik ruskog predsednika Maksim Oreškin poručio je da im je potrebna jaka rublja, kao i da za njen trenutni pad kriva “labava” monetarna politika.

Za to vreme, Banka Rusije zakazala je za danas vanrednu sednicu Odbora direktora o referentnoj kamatnoj stopi, kada će i njihova odluka biti saopštena javnosti.

Originalni tekst