Misija NATO-a pažljivo prati situaciju na severu Kosova i osuđuje sve jednostrane akte koji rizikuju dalju eskalaciju tenzija, navodi se u saopštenju Kfora.

Kfor pomno prati situaciju u opštinama na severu Kosova gde je usledila serija sukoba usled nasilnog ulaska novoizabranih predsednika opština u zgrade opština, prenosi Kosovo online.

„Ovo je izuzetno opasno za proces normalizacije i rizikuje dalje eskalaciju tenzija. Kfor oštro osuđuje jednostrane akte i poziva sve strane da se uzdrže od nasilja koje bi moglo da ugrozi bezbednost na Kosovu. Koordinacija između svih aktera je od suštinskog značaja da bi se izbegla dalja eskalacija. Prvi prioritet Kfor-a ostaje obezbeđivanje bezbednog i sigurnog okruženja, u skladu sa mandatom Saveta bezbednosti UN. Dijalog i diplomatija su jedini put ka trajnom miru i bezbednosti na Kosovu“, navodi se u obajvi na Tviteru.

The #NATO-led KFOR mission is closely monitoring the situation in the north of #Kosovo, and condemns all unilateral acts which risk escalating tensions further. Our 1st priority remains ensuring a safe & secure environment, in line with our UN Security Council mandate. pic.twitter.com/jWW56a460q

— NATO Kosovo Force – KFOR (@NATO_KFOR) May 26, 2023

Sve vesti u vezi sa tenzijama na Kosovu pratite u Danasovom BLOGU

Originalni tekst