Kako se pravilno drži Mesečeva dijeta i šta o njoj misle nutricionisti?

uticaj meseca na ljudsko telo tema je koja intrigira čoveka oduvek
uticaj meseca na ljudsko telo tema je koja intrigira čoveka oduvekfoto: Max4e Photo, Shutterstock

Mesečeva dijeta, poznata još kao lunarna ili dijeta vukodlaka, podrazumeva post uslađen sa lunarnim fazama. Verujte nam, jednostavnije je nego što zvuči!


Dijete poznatih ličnosti uvek su postajale instant-trend, pa je tako proteklih godina i sa postom koji su poštovale pop kraljica Madona i glumica Demi Mur.

U pitanju je Mesečeva dijeta, koja se drži u skladu s lunarnim fazama.


Kako funkcioniše Mesečeva dijeta?


Ovaj post zasniva se na ideji da Mesec utiče na nivo vode u ljudskom organizmu, kao što deluje na plimu i oseku okeana. Pojedini veruju da se ta moć Meseca može iskoristiti za mršavljenje, a kako je gravitaciono privlačenje Meseca najjače tokom mladog i punog meseca, navodno se tada gubi najviše težine.

Mlad mesec označava novi početak
Mlad mesec označava novi početakfoto: FOTOKITA/Shutterstock

Sama dijeta zapravo to nije – reč je o postu koji se drži 24 sata u periodu kada je mlad ili pun mesec. Postoje dva načina da se ona drži, a to su odnosvni Mesečev plan i proširena verzija.


Mnogi ističu da se uz ovaj post za 24 sata gubi 3 kilograma ako se poštuju pravila.

Osnovna Mesečeva dijeta


Ovaj post podrazumeva detoksikaciju tečnošću, kada se tokom 24 sata piju samo voda i sveže ceđeni sokovi od voća ili povrća, a sprovodi se tokom mladog i punog meseca. To znači da post traje dva dana u mesecu.


Proširena verzija Mesečeve dijete


Tada osoba počinje s postom tokom punog meseca, pa sledi niz planova ishrane prilagođenih različitim lunarnim fazama:

  • tokom mladog meseca se posti na vodi i ceđenim sokovima
  • tokom prve i poslednje četvrti jede se manje nego obično, ali se ne izgladnjuje – prestajete da jedete čim počnete da osećate sitost (izbegavajte slatkiše, masti i slično), a ne jedete posle 18 sati
  • tokom punog meseca se posti na vodi i ceđenim sokovima
Mlad mesec je lunarna faza u kojoj počinje Mesečeva dijeta
Mlad mesec je lunarna faza u kojoj počinje Mesečeva dijetafoto: Zolotarevs/Shutterstock

Šta misle nutricionisti o Mesečevoj dijeti?


Ovaj post je često na meti kritika, a lekari ga odbacuju i nazivaju “modnom dijetom”, režimom koji je kratko popularan, poput modnih hirova. Oni ističu da nema dokaza da Mesečeva dijeta deluje, kao i da je u pitanju klasično izgladnjivanje i nešto slično detoks planovima koji su popularni na internetu.


Kritizeri ističu da Mesečeva dijeta nema dugoročne efekte, da nije naučno dokazana i da se gubitak kilograma, ako do njega dođe, može pripisati niskom unosu kalorija, a ne mesečevim menama.

Originalni tekst