Saudijska Arabija i dalje je jedna od nakonzervativnijih muslimanskih zemalja u svijetu. Iako su se tokom godina neke stvari promijenile, u ovoj zemlji žene su i dalje vrlo ograničene u društvenom i političkom smislu.

Ne mogu da se oblače kako žele

U Saudisjkoj Arabiji “dress code” za žene temelji se na konzervativnom čitanju islamskog zakona. Sve žene u javnosti moraju da nose odjeću koja im prekriva cijelo tijelo, a “oblačenje za ljepotu” se smatra ilegalnim.

Ne mogu da se udaju bez dozvole ili iz ljubavi

Žene u Arabiji ne mogu da se udaju bez dozvole muškog čuvara, najčešće oca, a one koje žele da se udaju za strance, za to moraju dobiti dozvolu Ministarstva unutrašnjih poslova. Djevojčice se udaju veoma rano, čak i prije puberteta, zbog čega mnoge prekinu svoje obrazovanje. Nažalost, isuviše rane trudnoće i porođaji uništavaju im zdravlje, a često i umiru na porođaju. Ne postoji starosni minimum za udaju žene.

Ne mogu da učestvuju u sportskim takmičenjima

Saudijci su 2016. godine predložili da se organizuju Olimpijske igre bez žena, a Princ Fahad bin Džalavi al-Saud rekao je da njihovo društvo “teško prihvata da se žene takmiče u sportu”. Te godine su na Olimpijske igre poslali tim od 11 članova, od kojih su četiri bile žene. Saudijska Arabija je prvi put poslala žene da se takmiče na Olimpijskim igrama 2012. godine, a vjerski službenik ih je kasnije prozvao prostitutkama. Morale su da imaju muškog čuvara u pratnji, prenosi najportal.ba.

Ne mogu da otvore samostalno račun u banci

Žene u Arabiji bez dozvole ne mogu da posjeduju sopstvene bankovne račune. Također, sva imovina, pokretna i nepokretna vodi se na muške članove porodice. Uprkos mnogim reformama i pomjeranju granica, procenat zaposlenih žena je svega 17%. Većina žena u Saudijskoj Arabiji ostaje kod kuće da brine o kući i djeci. Ipak, Šerijat ne zabranjuje ženama da rade, sve dok ne zapostavljaju svoje obaveze prema porodici.

Ne smiju da kontaktiraju sa muškarcima koji nisu članovi porodice

Kontakt sa muškarcima koji nisu članovi njihove porodice, ženama u Arabiji je limitiran. U javnosti, uključujući i restorane, postoje “porodične” sekcije i dijelovi koji su rezervisani samo za muškarce. Ovom pravilu se prilagođavaju čak i velike zapadne kompanije, poput Mekdonaldsa i Starbaksa, koji ne žele da gube klijente, pa su svoje radnje prilagodili saudijskom društvu, zbog čega su oštro kritikovani od strane liberalnih društava. Ipak, postoje i mjesta gdje je razdvajanje spolova nemoguće, poput bolnica i banaka.

Ne mogu da imaju starateljstvo nad djecom

Kad se žena razvede, što je jako rijetko, starateljstvo nad djecom dobija samo privremeno. Za dječake dok ne napune sedam godina, a za djevojčice dok ne napune devet godina. Ipak, u većini slučajeva, ukoliko do razvoda dođe, djeca ostaju kod oca.

Ne mogu bez dozvole da izvade pasoš

Bez dozvole muškog člana porodice, oca ili muža, ne mogu da izvade pasoš. Takođe, bilo kakvo putovanje unutra i izvan zemlje, ne može da prođe bez pratnje nekog od muških članova porodice.

Nemaju fer suđenje

U Saudijskoj Arabiji se svjedočenje muškarca vrijednuje dva puta više nego svjedočenje žene. Takođe, žene imaju pravo samo na polovinu nasljedstva u poređenju s braćom. Na primjer, da bi podnijela tužbu, ženi je potrebno 6 muških svjedoka koji će potvrditi njene riječi. Takođe, suđenje i kazna mogu da se baziraju na plemenskim običajima, a ne na zakonima.

Ukoliko žena iz Saudijske Arabije prekrši tradiciju ili zakon, bit će kažnjena i to strašno. Religiozni policajci mogu da kazne ženu čak i za razgovor s nepoznatim muškarcem ili odjeću koja nije napravljena od odgovarajućeg materijala. Bičevanje spada u jednu od najblažih kazni za ženu, a strogi zatvor, pa čak i smrtna kazna veoma su česti.

Originalni tekst