Sa sve širom upotrebom nosivih AI uređaja (wearables), poput naočara, vizira ili kaciga, ponovo se otvaraju debate o privatnosti, jer će sa novim uređajima biti postavljeni i novi standardi u 2024. godini. Istovremeno, zbog dvofaktorne identifikacije i korišćenja asistent botova, očekuje se značajano smanjenje krađe lozinki. 

Zbog pojave novih tehnologija i regulatornih praksi koje se razvijaju, stručnjaci iz kompanije Kaspersky smatraju da se koncept privatnosti na internetu transformiše. Najvažniji događaji u 2023. u društvenoj, ekonomskoj i političkoj sferi, kao i novi tehnološki trendovi, biće glavni faktori koji će uticati na internet privatnost u 2024. godini. 

Stručnjaci kompanije Kaspersky predviđaju sledeće trendove:

  • Nosivi AI uređaji će podstaći novu debatu o privatnosti.

Ljudi su prihvatili uređaje poput pametnih telefona i pametnih asistenata u svojim domovima, ali nosivi uređaji, posebno oni sa kamerama kao što su smart naočare, deluju sumnjivije, posebno kod obazrivijih korisnika.

  • Razvoj AR i VR uređaja uspostaviće nove standarde privatnosti u 2024. godini.

Novi Apple proizvodi obično privlače pažnju javnosti, ali i potežu rasprave u vezi sa privatnošću, posebno kada su u pitanju tehnologije koje još nisu pravno regulisane. Sa uvođenjem Apple Vision Pro-a i sve većom integracijom AR ili VR uređaja u svakodnevni život, ova tema će sve više dobijati na važnosti.

  • Unapređenje privatnosti kroz sve češću upotrebu asistent botova.

Sve veća rasprostranjenost asistent botova, koji koriste obradu govora (NLP), nudi mogućnost za unapređenje privatnosti korisnika u različitim sektorima. Zamislite budućnost u kojoj asistent botovi igraju ključnu ulogu u zaštiti ličnih podataka, posebno tokom poziva. Sofisticirani asistent bot  može neprimetno da upravlja pozivima korisnika, štiteći osetljive informacije, kao što je glas korisnika.

  • Ukradene lozinke neće predstavljati veliku pretnju.

Primarni razlog za smanjenje straha od krađa lozinki je sve veća rasprostranjenost bezbednosnih metoda koji zahtevaju dvofaktornu identifikaciju, gde se generiše dodatni kod za potvrdu preko SMS-a ili se generiše u specijalnoj aplikaciji za autentifikaciju, kao što je Kaspersky Password Manager. Pored toga, neke usluge, poput Google, već koriste metode autentifikacije bez lozinki ili biometrijsku autentifikaciju.

„U eri kada se tehnologije rapidno razvijaju, pojam privatnih podataka mora se proširiti izvan tradicionalnih shvatanja. Pojava nosivih AI uređaja, razvoj AR/VR i porast asistent botova zahtevaju šire poimanje privatnosti. Kako ove inovacije postaju integralni deo u svakodnevnom životu, naš koncept ličnih podataka mora da obuhvati ne samo ono što voljno delimo, već i kompleksne interakcije i uvide koje ove tehnologije inherentno poseduju“, komentariše Ana Larkina, stručnjak za bezbednost i privatnost iz kompanije Kaspersky.

Ukoliko želite da saznate više o predikcijama iz oblasti privatnosti, posetite Securelist.com

Post Views: 54

Originalni tekst