Kardiolog Vukomanović: Povećan broj dece koja obolevaju od koronavirusa

Kardiolog pedijatar iz beogradskog Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta „Dr Vukan Čupić“, Vladislav Vukomanović rekao je jutros da je povećan broj dece koja obolevaju od infekcije koronavirusom.

Testiranje, koronavirus, ilustracija / Foto: Marijan Murat/dpa via AP
Testiranje, koronavirus, ilustracija / Foto: Marijan Murat/dpa via AP

On je u Dnevniku RTS rekao da je to posledica i pojave novih sojeva virusa.

Naveo je da je povećan broj dece koja se žale na povišenu temperaturu, glavobolju, curenje iz nosa i druge simptome koronavirusa.

„Simptomi se poklapaju sa gripom“, rekao je Vukomanović i istakao da je u tim slučajevima, ipak, najverovatnije reč o koroni.

Dodao je da je u Institutu u kom radi od virusakorona dosad lečeno oko 40 dece. „Na sreću nije bilo dece na respiratoru, ali je bilo s upalom srčanog mišića“, rekao je on.

Vukomanović je ukazao da je bilo dece s teškom kliničkom slikom koja zahteva lečenje na intenzivnoj nezi. Takav je i slučaj devojčice od dve godine koja je bila na kiseoničnoj terapiji.

Naveo je da se ovakva klinička slika razvija najčešće kod dece koja boluju od hroničnih bolesti, poput neuroloških, hematoloških i drugih.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article