Kara-Murza - drugi ruski političar zbog kojeg su SAD uvele lične sankcije 1Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Sjedinjene Države uvele su sankcije šestorici Rusa zbog slučaja protiv opozicionog lidera Vladimira Kara-Murze. Postao je drugi ruski političar posle Alekseja Navaljnog, zbog čijeg je progona Vašington uveo ograničenja, prenosi portal Agenstvo.

Na listi sankcija su:

Oleg Sviridenko, zamenik ministra pravde, odgovoran, između ostalog, za krivične prijave i borbu protiv „stranih agenata“,

Elena Lenskaja, sudija Basmanskog suda, koja je poslala Kara-Murzu u zatvor,

Diana Miščenko, sudija koja je poslala Kara-Murzu pritvor, tokom kojeg je protiv političara pokrenut krivični postupak,

Ilja Kozlov, sudija koji je potvrdio ovo hapšenje i haopšenje,

Andrej Zadačin, istražitelj Istražnog komiteta, koji je pokrenuo slučaj „lažni“ o vojsci protiv Kara-Murze,

Danila Mikajev, svedok koji je svedočio protiv Kara-Murze u „lažnom” slučaju.

„Ministarstvo finansija SAD se pridružuje našim brojnim partnerima u pozivu na momentalno i bezuslovno oslobađanje Vladimira Kara-Murze.

Njegovo pritvaranje je još jedan primer kako Kremlj manipuliše ruskim pravnim sistemom da bi ućutkao neslaganje. Kara-Murza, Aleksej Navaljni i mnogi drugi u Rusiji koji su nepravedno zatvoreni nisu zaboravljeni, a mi ćemo nastaviti da ih smatramo odgovornim za ova kršenja u međunarodnoj areni“, rekao je zamenik američkog ministra finansija Brajan Nelson.

Prethodno su SAD uvele sankcije zbog trovanja i progona Alekseja Navaljnog. U martu 2021. godine na spisak sankcija uvršteni su šefovi agencija za sprovođenje zakona, zaposleni u predsedničkoj administraciji i tri istraživačka instituta koji bi mogli da se bave proizvodnjom hemijskog oružja. U avgustu 2021. uvedena su ograničenja za službenike FSB-a koji su se pojavili u istrazi Bellingcat-a, The Insider-a i drugih medija o trovanju Navaljnog.

Lične sankcije su izrečene i učesnicima u slučaju revizora Sergeja Magnitskog, koji je preminuo uhapšen 2009. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst