Kancelarija za KiM: Kurti ultimatumima objavio kraj dijalogu

Kancelarija za Kosovo i Metohiju ocenila je danas da je premijer Kosova Aljbin Kurti izjavom da dijalog Beograda i Prištine mora biti zasnovan "na četiri ultimatuma Srbiji", objavio kraj dijalogu i poništio sve ono što je za pregovaračkim stolom dogovoreno u Briselu za poslednjih osam godina.

Kancelarija za KiM
Kancelarija za KiM

Kurti je ranije izjavio da bi dijalog s Beogradom trebalo da se zasniva na priznanju nezavisnosti Kosova, da Srbija "prizna" zločine na Kosovu, da se vodi dijalog "jedankih strana" i da korist od njega imaju građani, a ne političari.

U saopštenju se navodi da očekuju "hitnu, oštru i nedvosmislenu" reakciju Brisela na "Kurtijevo antisrpsko delovanje i urušavanje dijaloga" i "jasnu poruku da li Evropska unija vidi dijalog kao ucenu i ultimatum prištinske strane".

"Kurtijeve pretnje da je uslov za nastavak dijaloga da Beograd prizna takozvano Kosovo, da prizna navodne zločine na Kosovu i Metohiji, direktno urušavaju i poništavaju svaku budućnost dijaloga i pronalaženja kompromisa, posebno u Kurtijevom stavu da neće dopustiti formiranje Zajednice srpskih opština, što je najvažnija obaveza Prištine iz Briselskog sporazuma", piše se u saopštenju.

Ocenjeno je da je na taj način Kurti pokazao da ga pregovori koji bi vodili pronalaženju trajnog i održivog rešenja na ovim prostorima, "uz međusobne napore ka građenju mira i suživota", apsolutno ne zanimaju.

"Umesto toga, Kurti direktno ruši mir i stabilnost u regionu i od Zapadnog Balkana pravi tinjajuće bure baruta", dodaje se.

Ističe se da se razgovori u Briselu zasnivaju se na principima međusobnog građenja poverenja i normalizacije odnosa, a da u njima Srbija učestvuje u najboljoj volji.

"Beograd je do sada ispunio sve svoje preuzete obaveze iz dijaloga i isti odnos očekuje i od druge strane. Nedopustivo je da pregovori budu zasnovani na ultimatumima Prištine, nametnutim i jednostranim rešenjima na koja Brisel žmuri, jer takvi pregovori ne vode nigde", navodi se u reakciji Kancelarije.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article