Na odluku da će Amerika obustaviti prodaju oružja Izraelu, Dejvid Kameron, ministar spoljnih poslova, izjavio da Velika Britanija neće ispratiti istim potezom uz objašnjenje da Velika Britanija nije toliko veliki dobavljač oružja Izraelu.

Takođe je dodao da Velika Britanija ne podržava invaziju na grad Rafu, bez jasnog plana kako zaštiti civile, piše Gardijan.

„Postoje fundamentalne razlike između situacije u SAD i u Velikoj Britaniji“, rekao je Kameron. Po njegovim rečima Amerika je „veliki državni dobavljač Izraelu“, dok Velika Britanija to nije. Iako uz veliki broj dozvala imaju mogućnost isporuke oružja, njihov izvoz čini svega 1% od ukupno dobavljenog oružja Izraelu.

„Kada je reč o Rafi, jasno je da ne bismo podržali veliku operaciju u tom gradu, osim ako ne postoji vrlo jasan plan kako zaštititi ljude i spasiti živote. Taj plan za sada nismo imali prilike da vidimo tako da u ovim okolnostima nećemo podržati operaciju u Rafi“, dodao je ministar spoljnih poslova Velike Britanije.

Britanski zvaničnici nisu konkretizovali šta bi po njihovom mišljenju bilo „prelaženje crvene linije“ u Rafi, ali izgleda kao da bi se kopnena invazija smatrala kršenjem međunarodnog ljudskog prava.

Kameron je naglasio da je njihov fokus i dalje na poboljšanju protoka humanitarne pomoći u Gazi i da se situacija znatno popravila sa otvaranjem prelaza u Rafi.

Tvrdnja da prodaja oružja iz Velike Britanije nije ista kao ona iz  Amerike Izraelu mogla bi da se ospori na osnovu toga što su količina i dobavljači oružja nebitni, pitanje je samo da li se oružje koristi na način koji bi mogao da dovede do rizika od kršenja međunariodnog humanitarnog prava.

Post Views: 30

Originalni tekst