STANOVNICI jugozapada SAD pripremaju se za obilne kiše i potencijalno katastrofalne poplave jer se očekuje da će uragan Hilari pogoditi tu oblast.

КАЛИФОРНИЈА ПРЕД ВЕЛИКОМ КАТАСТРОФОМ: Ураган Хилари на вратима, прва тропска олуја у тој држави за 84 године

Foto: NOAA via AP

Tropska oluja će početi sutra i trajati do sledeće sedmice, prenose danas američki mediji.

Hilari, uragan 4. kategorije, približava se obali meksičkog poluostrva Baha Kalifornija s vetrovima brzine od 209 kilometara na sat, objavio je Nacionalni centar za uragane. Očekuje se da će jezgro uragana večeras proći blizu tog poluostrva i zatim oslabiti u tropsku oluju dok dolazi u SAD i južnu Kaliforniju, prenosi Si-En-En.

Ovo je prvo upozorenje na tropsku oluju u Kaliforniji u poslednje 84 godine. Kako Hilari napreduje, na jugozapadu se predviđaju obilne padavine do početka sledeće sedmice, a najintenzivnije bi trebalo da budu u nedelju i ponedeljak.

Oluja bi mogla doneti količinu kiše u neke delove Kalifornije, Nevade i Arizone koja inače padne za godinu dana.

Nacionalni centar za uragane je upozorio da će jaki vetrovi i kiša početi znatno pre nego što Hilari pogodi Kaliforniju. 

U iščekivanju oluje zvaničnici širom regije počeli su da se pripremaju , javlja Si-En-En.

Guverner Nevade Džo Lombardo najavio je juče da će 100 vojnika Nacionalne garde biti raspoređeno u južnu Nevadu, koja bi mogla biti pogođena značajnim poplavama.

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je na jučerašnjoj pres konferenciji da je Savezna agencija za upravljanje hitnim situacijama rasporedila osoblje i zalihe za odgovor u južnoj Kaliforniji i drugim delovima regije.

Ako Hilari stigne u Kaliforniju kao tropska oluja, to će biti prva takva oluja u toj saveznoj državi za gotovo 84 godine, prema podacima Nacionalne uprave za okeane i atmosferu.

Zbog značajne pretnje država je pripremila timove za spašavanje iz vode. Kancelarija guvernera Kalifornije Gavina Njusoma saopštila je da je osoblje kalifornijske nacionalne garde spremno i opremljeno za borbu protiv poplava.

Ekipe za održavanje autoputeva takođe će biti angažovane danonoćno kako bi pomogle u slučaju potrebe.

BONUS VIDEO: POŽARI NA TENERIFIMA SE NE SMIRUJU – Šteta je ogromna

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst