Kakvo nas vreme očekuje: Da li su se medvedi u zoološkom vrtu uplašili svojih senki? 1Foto: Zoološki vrt grada Beograda

Po narodnom verovanju, danas, na Sretenje, kada se sreću zima i leto,medvedi mogu da predvide kakvo nas vreme čeka u narednom periodu.

Ako je na Sretenje sunčan dan i oni izađu iz jazbine i uplaše se svoje senke, pa se vrate nazad, veruje se da će zima potrajati još šest nedelja. Ako ne vidi senku, izaći će da potraže hranu i zima je gotova.

A da li se zima produžava ili je vreme za toplije dane, može da nam pokaže i ponašanje medveda. Upravo je jedan par medveda iz Beogradskog zoološkog vrta predvideo kakav nas ostatak zime čeka.

– Medvedi Uroš i Miša su izašli pre nekih pola sata, završena je hibernacija što znači da stiže toplije vreme.

– Ove godine su se medvedi složili s našim meteorolozima i potvrdili prognozu da će biti toplije vreme. Treba reći da medvedi u zoološkom vrtu ne spavaju pravi zimski san, pa u ovo doba izlaze kako bi jeli. Pitanje je da li se posle doručka vratiti u brloge ili se neće uplašiti senke. Koliko vidim, dobro su raspoloženi i ostaće napolju – kaže biolog Kristijan Ovari, zaposlen u Beo zoo vrtu.

O njihovim prognozama Ovari kaže da, koliko je njemu poznato, nisu omanuli, ali da je izazov kako će pogađati ubuduće zbog klimatskih promena.

– Dosad nas nisu izneverili, ne znam da li imaju dil s meteorolozima. Menja se klima, ali za sada nisu omanuli – dodao je Ovari.

Medvedi Uroš i Miša su otac i sin, međutim, ne provode mnogo vremena zajedno, pa je Ovari dao pojašnjenje za ovakvo ponašanje.

– Medvedi su vrlo samački raspoložene životinje, mužjak i ženka se sreću samo tokom parenja. Majka medvedica je veoma brižan roditelj, brani svoje mečiće, ali ih najuri kad napune dve godine. Oni još par meseci prate svoju majku, ali ona je nepokolebljiva, pa na kraju odustanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst