Prelistavamo list “Vreme” – izdanje za 28. decembar 1922. godine

V. Maričićdanas 06:19

Kakve informacije traže Mađari od srpskih špijunki u Vojvodini? 1Foto: Radenko Topalović

Na današnji dan, pre 100 godina, dnevni list Vreme objavio je tekst o novom pretresu pred subotičkim okružnim sudom povodom jedne nove špijunske afere, koja je interesantnija toliko što su u njoj optužene isključivo žene. Glavni učesnik u ovoj aferi je bila Srpkinja, Kosara Stojković iz Zemuna, koja je radila kao pisar kod jednog ondašnjeg advokata.

Protiv nje, ali i još tri žene – Viktorije Molnar, Marije Patoč i njene sestre, Jelke, podneta je optužnica okružnom sudu, koji je odredio pretres po ovoj aferi za početak meseca januara 1923. godine. Sve optužene nalaze se u pritvoru, piše Vreme.

Iz pisama koje su tom prilikom zaplenjene videlo se šta se sve iz Segedina od Kosare zahtevalo. U prvom redu od nje su traženi podaci o brojnom stanju vojske na granici, o brojnom stanju oficira, o raspoloženju kod vojnika, ali i podaci o njihovoj narodnosti.

Od Kosare se očekivalo i da daje obaveštenja o svim vojnim pripremama na granici i o stanju artiljerije i konjice. Ona je uopšte trebalo da daje podatke i o njenoj upotrebi za svaki slučaj.

U jednom pismu pitali su Kosaru koji bi oficiri i vojnici bili sposobni i poverljivi za vršenje špijunaže u korist Mađarske i kakvu nagradu za to očekuju.

Kakve informacije traže Mađari od srpskih špijunki u Vojvodini? 2
Foto: Screenshot Digitalna.nb.rs

Interesantno je da su joj iz Segedina obećavali naročite nagrade za važnija poverljiva akta iz vojnih arhiva. U jednom pismu, izvesni Dušan Novaković, koji je bio u ljubavnim odnosima sa Kosarom, preporučio joj je da traži podatke od jednog poručnika koji je bio na službi u Komandi Mesta u Zemunu i da mu kaže da njegov drug Novaković traži to od njega.

Kosara je pred islednikom priznala sve i objasnila mnoge stvari koje se u konfiskovanim pismima pominju. Ona jedino nije priznala da je od dotičnog poručnika u Zemunu dobijala ma kakve podatke o vojsci, iako je u jednom pismu javila Segedinu da poručnik traži isuviše visoku nagradu za takve usluge.

Nesrećna špijunka priznaje sve na isleđenju

Na saslušanju je Kosara dala i vrlo interesantne podatke o organizaciji mađarske obaveštajne službe. Ona je izjavila da Mađari po svim mestima u Vojvodini imaju svoje poverenike.

Optužena Viktorija Molnar, koja je donosila uputstva, rekla je da za svako mesto u Vojvodini postoji naročita kurirka. Tako je npr. one noći kad je poslednji put prešla granicu s njom u društvu prešla i kurirka koja je bila upućena u Bečkerek.

Iz kazivanja ovih žena saznalo se da i sami šefovi mađarske špijunaže, koji znaju srpski, putuju vrlo često po našoj zemlji. Tako je kapetan Eger često putovao u Zagreb sa našim pasošem, pod imenom Toma Atanacković.

Kosara Stojković i Viktorija Molnar optužene su po članu 1. Zakona o zaštiti države, a Marija Patoč i Jelka Stojković po članu 2. istog zakona jer nisu ovaj slučaj prijavile vlastima iako su znale za njega.

Pretres po ovoj najnovijoj špijunskoj aferi biće održan početkom januara 1923. godine, zaključuje se u tekstu.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 100 godina, tačnije 1922. godine. Predmet analize je dnevni list Vreme, koji danas ne postoji. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u periodu između dva rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst