Fudbalska reprezentacija Srbije nije pobedila Dansku, ali konačan rezultat, 0:0, iako dovoljan za bod, nije bio dovoan i za plasman u nokaut fazu EURO 2024. Za to je, pored jednog poraza i dva remija „orlova“ na ovom šampionatu, „kriv“ bio i epilog preostalog meča grupe C, u kome su Engleska i Slovenija pobedili plen (0:0). Usled takvog ishoda, Englezi su završili kao prvi u grupi, sa pet bodova, Danci i Slovenci sa po tri, te i oni idu dalje, a Srbija sa dva ide kući.

КАКВА ДРАМА НА ЕУРО 2024! Србија лудом тактиком није победила Данску, а онда су јој Словенци распршили сан о осмини финала!

FOTO: Tanjug/AP

Englezi su proglasili fudbalere Srbije najzgodnijom reprezentacijom na EURO 2024. Srbi su, međutim, želeli da fudbaleri Srbije budu najnezgodniji. Ali, uopšte nisu izgledali tako u prvih 45 minuta. Onih narednih – bila su druga priča.

No, krenimo redom.

KLIKNI I UZMI 3000 BONUS
DOBRODOŠLICE BEZ DEPOZITA

U fudbalu je cilj nadmudriti rivala. Da očekuje jedno, a vi izvedete ono drugo, što je mislio da ipak nećete koristiti. Ili, da očekuje nešto, a vi i pored toga što očekuje, uradite baš to – i budete bolji u egzekuciji od njega. Ali, Srbija je na teren protiv Danske izašla i u sastavu, i u formacijim i sa taktikom koju ni Danci, a ni mnogi navijači srpske reprezentacije nisu očekivali.

Nikada ranije na terenu nisu bila u istom trenutku četvorica momaka kojima je primarna pozicija „zadnji vezni“. A sad su bili. Nikada ranije „orlovi“ se nisu branili u formaciji 5-2-2-1, sada jesu. Ali, sve to, i početni sastav (Rajković – Veljković, Milenković, Pavlović – Mijailović, Ilić, Gudelj, Živković, Lukić, Samardžić – Mitrović), i pokušaji da se umrtvi igra rivala, a dugačkim dodavanjima nekako proigra jedini istureni igrač, i to protiv druge najviše odbrane na šampionatu, bili su, zapravo, samo 45-minutni uvod u potpuno drugačiju priču.

KLIKNI I UZMI 3000 BONUS
DOBRODOŠLICE BEZ DEPOZITA

Jer, posle uvodnog poluvremena, u kome su Danci za nijansu bili opasniji, ali, potpuno lutali tragajući za rešenjima u igri na koju nisu navikli, protiv „zone“ koju nisu ranije videli, desile su se važne promene.

Najpre, selektor Srbije Dragan Stojković Piksi promenio je formaciju zamenivši na poluvremenu Gudelja i Samardžića znatno ofanzivnijim tandemom, Tadić – Jović. A promenjen je i pristup. Dotadašnja defanzivna agresivnost transformisana je u opšti presing, koji je i omogućio da se u 54. minutu zatrese mreža rivala, no taj šut Luke Jovića i autogol Andersena anulirao je VAR, zbof ofsajda srpskog rezerviste.

Nije prošlo dugo, a protiv opasnih, ali i dalje pomalo zbunjenih svime time Danaca, Piksi je na teren poslao i trećeg napadača. A nije izvadio ni Mitrovića ni Jovića. Njima se pridružio Dušan Vlahović, potom je povučen novi zanimljiv potez, Mijailović koji se dobro snašao na desnom beku ustupio je mesto Mladenović, koji je otišao na levu stranu, a Mijailovića zamenio dotad „levi spoljni“, Živković.

Sve te promene, od individualnih, do kolektivnih, budile su nadu kod srpskih navijača, među kojima je bio i Novak Đoković, „sad ćemo biti bolji nego što smo dosad bili!“. I, stvarno, „orlovi“ jesu bili bolji. Ali… Ne i dovoljno da bi pobedili Dansku, pa je zbog toga epilog ove priče onakav kakav je već i opisan.

KRAJ! Srbija – Danska 0:0

Rezultati i konačna tabela grupe C

Srbija – Danska 0:0

Engleska – Slovenija 0:0

1. Engleska 3 1 2 0 2:1 5 bodova

2. Danska 3 0 3 0 2:2 3

3. Slovenija 3 0 3 0 2:2 3

4. Srbija 3 0 2 1 1:2 2

90′ – Faul igrača Srbije u suparničkom kaznenom prostoru. Auh…

90′ – Tadić ubacuje, Šmajhel hvata loptu. Još minut i 40 sekundi…

90′ – Još dva minuta do isteka petog nadoknade…

90′ – Naši napadaju, pokušavaju i petom. Tadić driblira… Šutira SMS sa 16 metar,a brani Šmajhel taj šut po zemlji! Nedovoljno snažno. Šteta.

90′ – Pet minuta će se igrati! Pet minuta nade…

90′ – Čeka se da se vidi koliko će se još igrati posle isteka 90. minuta.

89′ – Teška pozicija za Vlahovića posle centaršuta, probao je glavom, nije bilo precizno. Nervozni su srpski navijači, među njima i Nole netremice gleda…

87′ – Lukić izlazi, Sergej Milinković Savić je na terenu. Ako je suditi po našoj simulaciji od pre neki dan, Srbija pobeđuje sa 1:0, SMS daje gol…. (Samo kažemo)

86′ – Mele centrira s desnog krila, opasno je bilo, jer je lopta išla kod dalje stative. Na kraju korner, zbog sjajne, sjajne akrobatske intervencije Živkovića.

84′ – Pokazuje nešto sudija Leteksije … Aha, sat pokazuje, da će nadoknaditi vreme koje „kraducka“ golman Šmajhel. Bacaju ka njemu neke predmete srpski navijači. Pa, ne… ne, ne radi se to…

Detalj sa meča Srbija – Danska / FOTO: Tanjug/AP

83′ – Živković na desnoj strani s loptom, onda Tadić … Mitrović pokušava glavom, nije dovoljno za promenu rezultata, ali bori se Vlahović, lopta za naše! Potom novi centaršut Tadića, i…. pada Mitrović! Ali, nema penala! Buni se, žuti karton za „Mitra“!

81′ – Šansa! Vlahović se prikrao iza leđa danske odbrane, stigao do lopte, vratio ka Mitrovića, koji je s leve strane, po zemlji, gađao dalji donji ugao gola rivala – i promašio!

80′ – Izgleda da nema ništa od penala. Mitrović izlazi sa terena, da bi i zvanično ušao u igru, kao oporavljen. Sudija iz Francuske, Leteksije, kaže „nema faula“. Lopta potom osvajaju Srbi.

78′ – Gurali se jesu, ali Danac je odgovorio prilično nasilno. I to u svom kaznenom prostoru, dok se čekala lopta sa desnog krila. Sudije se konsultuju. Ima li osnove za penal?

77′ – Nešto se desilo sA Mitrovićem. Leži, kao da je udaren, u kaznenom prostoru rivala.

73′ – Nove promene u Srbiji. I kadrovske i formacione. Mladenović ulazi umesto Mijailovića. S tim da će novi igrač otići na levu stranu, a po desnoj strani ubuduće špartati Andrija Živković. Tu je i trčao kada je s orlićima postao prvak sveta. Samo kažemo…

72′ – Opet traže Danci penal. Opet to čine uzalud…

Kasper Šmajhel na meču Srbija – Danska / FOTO: Tanjug/AP

71′ – Oduzimaju naši relativno brzo loptu suparnicima u poslednje vreme. I, mahom preko Tadića započinju napade.

69′ – Navijači skandiraju „Ajmo, ajde, svi u napad!“. Pa… sad su skoro svi naši u napadu, maltene.

67′ – Totalna ofanziva! Izlazi Ivan Ilić, ulazi i treći napadač, Dušan Vlahović! (Mi smo se malo šalili na tu temu početkom prvog poluvremena, ali… eto)

64′ – Maltene neometan, Vestergard, najviši igrač na terenu, ostao je sam posle kornera Danske, glavom probao da postigne gol sa oko osam metara, a Rajković, srećom, bio na pravom mestu. Auh…

59′ – Posle Skova Olsena, koji je zamenio Vinda na velikom predahu, Danci sad menjaju i Hojlunda, umesto kog igra Dolberg. Nove napadačke opcije Danske…

57′ – Ovoliko je Jović bio u ofsajdu, da li je moguće…

Screenshot / TV Arena sport

56′ – Greši Milenković, ispravlja to požrtvovani Luka Jović na svojoj polovini, onda on gubi loptu, pa je osvaja i … aut za rivale. Jović potom pravi faul. Slobodnjak za Dansku, sa desnog krila. 

55′ – Definitivno, poništen gol. Auh…

54′ – VAR provera, Andersen je smestio loptu u svoju mrežu, posle šuta Jovića s desna, ali izgleda da je srpski napadač bio u nedozvoljenoj poziciji. Proverava se…

53′ – Lepa akcija Ilića, pa Tadića, dodavanje za Jovića… GOOOL! Ne, podignuta je zastavica! Auh ofsajd…

51′ – Rasplamsala se borba. Igra se „spuštenih gardova“, Danci jer vole da napadaju, Srbi – jer konačno imaju s čime.

48′ – Opasna i akcija Danske! Bah je centrirao s desna, lopta prošla kroz ceo srpski kazneni prostor, Mijailović ju je izbacio!

47′ – Opasna je bila akcija Srbije, Vestergard u poslednji čas uklizava ispred Mitrovića!

46′ – Počelo je drugo poluvreme, Srbija je krenula sa centra (i vratila golmanu loptu).

Tadić menja Samardžića, a Jović – Gudelja.

Mi smo se možda malo našalili sa onim „taktika je to, da se Danci umore jureći rešenje protiv neobične, nesvakidašnje, potpuno neočekvane srpse postave i formacije, pa da uđu onda momci koji će rešiti meč“, ali… Evo izgleda, možda se to upravo dešava. Dušan Tadić i Luka Jović su spremni da uđu u igru! Mitrović ostaje, igraće se sa dva napadača.

Kraj poluvremena! Dosta zvižduka od strane publike. Ali, ima još mnogo da se igra. I to za mnogo toga važnog.

45′ – Kaže naš danski kolega Sture Sando sledeće: „Danska ima problema da nađe prostor iza odbrane Srbije jer oni (Srbi) ne idu mnogo napred, već rađe puštaju Dance da ispred njih budu sa loptom. Igrači popute Melea i Hojlunda vole sprint-duele, ali nisu imali mnogo takvih“. Dodali bismo samo: Kako da sprintuju protiv četiri zadnja vezna, ili petorice u zadnjoj liniji…

43′ – Završnica prvog dela meča. Srbija, prvi put posle dugo, dugo vremena, sa 5-6 igrača na suparničkoj polovini terena. Nije ništa urađeno, ali, eto, ohrabruje…

40′ – Inače, ovako ste odgovorili u našoj anketi pred početak meča, na pitanje kako će se završiti ovaj meč: Pobediće Srbija! 5034%, Biće nerešeno 16,03%, Pobediće Danci 33,63%

38′ – Opasno je bilo! Danci su napravili „višak“ na svojoj desnoj strani, ubacili loptu u sredinu, ona se odbila van kaznenog, a Vind, neometan, na nju natrčao. Srećom, poslao ju je nebu pod oblake. Sreća za Srbiju, sreća… Nervira se danski selektor, ali i Piksi nešto ima da kaže saradnicima…

36′ – Nema pogodaka na ovom meču, nema ni u duelu Enleza i Slovenaca. Ostane li ovako, Srbija će završiti na poslednjem mestu u grupi. Ali, tek je malo više od trećine ovog meča proteklo, ima ovde i te kako vremena da bude zanimljivije nego što je dosad. I pre svega, opasnije po Dance. Ko zna, možda upali ona Piksijeva taktika iz meča sa Engleskom kada je, na pitanje novinara zašto kapiten Tadić nije igrao od početka, rekao da je želeo da ima Tadića sa svežim nogama (protiv umornijeg rivala). Možda je to i sada taktika, da skroz-naskroz nesvakidašnja formacija, nikad viđen sastav Srbije pre ove večeri, umori Dansku, pa onda zaigraju i momci kao što su Tadić, napadači Vlahović i Jović (dobro, ne mora baš sa tri špica, ali… kad su već i Danci bili zbunjeni početnom postavom, što ne bi i konačnom?)

34′ – Mitrović je dobio loptu licem okrenut ga suparničkom golu. To je, za golgetere, idealno. Ali, ovo se desilo na 45 metara od našeg gola. Odmah su mu, tako usamljenom, Danci oduzeli loptu, vrlo zahvalni što uglavnom preuzimaju posed kada samo jedan rival kreće na njih.

33′ – Gube sada danci brzo loptu. Ali, još uvek se čeka neka smislenija akcija naših reprezentativaca… 

32′ – Posle kratkih dodavanja kod korner zastavice, Danci su šutirali (Hojlund), Predrag Rajković brani taj šut u bliži ugao. Hvata loptu. Drugi šut Danaca u okvir gola. „Orlovi“ nemaju nijedan.

Detalj sa utakmcie Srbija – Danska / FOTO: Tanjug/AP

31′ – Išla je lopta ukoso ka golmanu Srbije, s desnog danskog krila, Pavlović uklizao ispred Rajkovića i izbacio je u korner. Nisu se čuli od buke na stadionu… 

31′ – Srbi su dosad napravili jedan prekršaj, agresivni Danci sedam.

30′ – Novi žuti karton za Dance, i to Morten Hjulmand ga dobija, jer je preoštro startovao posle izgubljene lopte saigrača pred srpskim šesnaestercem.

28′ –  Pokušaj da se Mitrović proigra centaršutem… intervenisali su štoperi Danske. Probudilo je to malo srpsku publiku, koja je odmah počela da viče „Srbija, Srbija!“.

27′ – Žuti karton za Vinda. Danac je faulirao Pavlovića i bunio se, pa je javno opomenut.

25′ – Statistika: Danska ima posed lopte čak 61% vremena, Srbija preostalih 39. U šutevima 3:0 za Dance.

25′ – Ponovo srpski igrači brzo gube loptu na sredini terena. Ali, potom je i brzo osvajaju (Milenković, uz guranje rivala, no bez prekršaja)

23′ – Zatresla se mreža Srbije, ali Vind je napravio prekršaj u napadu! Lopta je, pritom, izašla van granica igrališta, pa se onda vratila na metar od gola Srbije, gde ju je Vind, koji je telom zagrađivao Rajkovića, ugurao u mrežu. Ostaje 0:0.

Selektor Danske Kasper Hjulmand prati meč sa Srbijom na EURO 2024 / FOTO: Tanjug/AP

22′ – Eriksen je izveo korner, lopta „skakutala“ po srpskom šesnaestercu, bilo je „povuci – potegni“, pa je Lukić izbacio loptu u korner. Auh… Prva mala panika u taboru „orlova“.

21′ – Greška Ivana Ilića na 30 metara od gola, odmah šutira Eriksen u donji levi ugao, brani Rajković!

20′ – Mora se priznati da od one prepoznatljive, brze, prodorne igre Danaca – zasad nema ništa. Neobičan Piksijev sastav (i taktika) umirila je glavne pokretačke snage rivala (pre svih Kristijana Eriksena), ali malo njima treba…

19′ – Eriksen posle centaršuta „na“ bližu stativu, iz drugog pokušaja šalje jači centaršut. Hvata loptu golman Srbije Rajković.

18′ – Dugo traje priprema ovog kornera. Eriksen ga je na kraju izveo posle skoro minut čekanja, Gudelj loptu opet izbacio iza gola. Novi korner…

17′ – Probija se opet Danska po svojoj levoj strani i izborila je korner.

16′ – Traže penal Danci! Mele je centrirao, Bah bio u duelu sa Živkovićem, pao, ali… nema tu dovoljno intenziteta za prekršaj. Igra se nastavlja.

15′ – Probao je Mitrović sam, sa centra terena, da se probije kroz odbranu rivala. Stigao je do poslednje prepreke i tu, na ivici kaznenog, bio zaustavljen.

14′ – Danska organizuje sve više svojih ofanzivnih pokušaja po bočnim pozicijama. Za sada češće po levim (gde je desni bek Srbije Mijailović), nego po onoj drugoj strani, gde je Živković.

12′ – Dobro zaustavljaju Danci nov dugačak pokušaj proigravanja Mitrovića. Pitanje je koliko je isplativo ovo pokušavati, jer je od danske ekipe samo jedna ekipa viša na šampionatu (srpska). Ali, sigurno da „nečeg tu ima“, taktički, čim je stručni štab Srbije osmislio i takve akcije. One, za sada, nisu urodile plodom, kada se iz srpskog ugla posmatra. Dancima, do sada, skroz odgovara da tako dobiju loptu.

11′ – Prva solidna akcija „orlova“! Mitrović je dodao levo od sebe Lukiću, ovaj probao da proigra Živkovića koji je utrčavao po levom krilu, ali… prejako je poslata lopta. Piksi širi ruke…

9′ – Nije bio uspešan napad Srbije, koja u defanzivi prelazi na formaciju 5 – 2 – 2 – 1. Ako tako nešto postoji. A i ako nije postojalo, od večeras postoji.

8′ – Nova dobra odbrana „orlova“, koji iz poslednje linije kreću da organizuju napad, posle zaustavljanja pokušaja suparnika na oko 30-40 metara od gola.

7′ – Presing Srbije za sada ne uspeva da urodi plodom na suparničkoj polovini, ali na sopstvenoj… solidno to deluje.

6′ – Danci pokuašvaju da se probiju po desnoj strani, interevniše Pavlović. No, interevnišu potom i rivali Srbije, po toj istoj strani terena.

5′ – Kristijan Eriksen je izveo slobodan udarac, odigrano je kratko dodavanje za Vinda, koji je šutirao sa ivice kaznenog prostora, ali je dosuđen faul u napadu zbog košarkaškog „zagrađivanja“ Aleksandra Mitrovića. Izgleda da je udaren od strane Vestergarda… Kraći prekid, pa se meč nastavlja.

4′ – Prvi žuti karton, već! Milenković, jer je rukom povlačio Hojlunda. Slobodnjak za Dance, iskosa s desna.

3′ – Srpski navijači su se „podelili“, pa jedni viču „Kosovo!“, a drugi odgovaraju „Srbija!“. Danci, sa druge strane, tihi, ali se potom bune zbog ofanzivnog faula Hojlunda kod korner-zastavice.

2′ – Prva akcija Srbije: Mijailović, kao desni bek, šalje dugačku loptu ka Mitroviću. Danci je lako osvajaju.

2′ – Posmatrano u odbrani, Mitrović jeste najisturenij, ali motri na levu stranu, Samardžić desno. Ilić i Gudelj su iza njih, centralno. 

1′ – Počela je utakmica! Danci su krenuli sa centra! ‘Ajmo, „orlovi“!

Danski navijači pred meč sa Srbijom / FOTO: Tanjug/AP

20.57 – Čula se i danska himna, sad pozdravi kapitena, poziranje foto-reporterima obeju ekipa i – krećemo!

20.55 – Intoniraju se himne, prvo – Bože pravde!

Navijač Srbije peva Bože pravde pred meč s Danskom na EURO 2024 / Screenshot / TV Arena sport

20.54 – Akteri meča izlaze na teren. Još malo i počinje!

20.50 – Ne propustiteNOVAK ĐOKOVIĆ NASMEJAO SVE DO SUZA: Ovo je poručio fudbalerima Srbije pred meč sa Danskom!

20.42 – Kakva scena! Ovo su organizatori meča pustili 20-ak minuta pred početak Srbija – Danska:

20.32 – Bliži se početak meča, ako ste kojim slučajem propustili naše današnje najzanimljivije i najvažnije vesti koje smo vam objavili o ovoj utakmici na portalu „Novosti“, evo samo nekoliko njih:

20.30 – Pevali su malo srpski navijači uz „Mitro’s on fire“, sada već planetarni hit. Organizator je potom pustio neku dansku pesmu, pa sada hiljade njih to pevuši.

20.22 – Neposredno pre nego što je Nole izašao na teren, sa zvučnika je zagrmela muzika iz filma/serije „Otpisani“. Baš kao protiv Slovenaca. Nadamo se da će biti velikog slavlja Srba kao u 95. minutu tog meča…

20.21 – Novak Đoković je istrčao na teren Minhenske arene!

20.14 – Filip Mladenović, reprezentativac Srbije, u izjavi za ArenaSport, neposredno pred ovaj meč, sa terena Minhenske arene, rekao je da se „očekuje fizički teška utakmica“, a „ako se bude ispariralo rivalu na tom nivou, imamo šanse da prođemo dalje“.

20.08 – Evo malo lepšeg prikaza nesvakidašnje postave Srbije, uz grafički prikaz ko od startera ima žuti karton iz prethodnih mečeva (jedan na današnjem meču – znači da ne može da igra u eventualnoj osmini finala).

Sastav Srbije za meč sa Danskom / Screenshot / UEFA

20.00 – Šta vi mislite, kako će se ovaj meč završiti?

Anketa

Kako će se završiti meč Srbija – Danska?

19.59 – A ovako UEFA vidi skroz neobičan sastav Srbije, mada je teško pretpostaviti da će, recimo, zadnji vezni, Saša Lukić, biti tik iza isturenog Mitrovića…

Sastav Srbije za meč sa Danskom na EURO 2024 / Screenshot / UEFA

19.56 – Za Dansku, u formaciji 3-4-1-2 igraju Šmajhel – Andersen, Kristense, Vestegard – Bah, Hjulmand, Hojbjerg, Mele – Eriksen – Hojlund, Vind. Ovako to izgleda grafički:

Sastav Danske za meč sa Srbijom na EURO 2024 / Screenshot / UEFA

19.54 – U odbrani, sigurno je da će Živković sa jedne, a Mijailović sa druge, pomagati sada već standardnom defanzivnom triju, u poslednjoj liniji. Ali, Ilić, Gudelj, Lukić, kao igrači koji inače igraju kao zadnji vezni (što je i Mijailoviću primarna pozicija), uz Samardžića kao „ofanzivno rešenje“ u takvoj sredini terena, te povratak na samo jednog napadača… Šta li je tačno Piksi smislo za Dance, teško je protumačiti, ovakvi „orlovi“ – dosad nisu igrali.

19.51 – Sastav Srbije! Rajković – Veljković, Milenković, Pavlović – Mijailović, Ilić, Gudelj, Živković, Lukić, Samardžić – Mitrović

19.50 – Kakav čovekDA LI JE MOGUĆE?! Evo šta je Novak Đoković uradio zbog fudbalera Srbije!

19.44 – Malo je… čudan odabir onog što danas „grmi“ iz svlačionice Srbije. Posle „Kad te nema, bolje da se nisam ni probudila“ pred Englesku, te „Ne damo te zemljo Dušanova“ pred Sloveniju… sad se pušta nekakav rumunskih hit (!?)

19.36 – Izašli su i srpski fudbaleri „da osete teren“. Odmah su ih navijači dočekali poviicima „Srbija, Srbija!“

Screenshot / UEFA

Screenshot / UEFA

19.33 – Stigli su i naši!

Screenshot / UEFA

Screenshot / UEFA

19.27 – Kasper Hjulmand, danski selektor (sa jabukom u ruci) izašao je na teren sa ostatkom reprezentacije i prišao navijačima Danske da ih pozdravi

Kasper Hjulmand, selektor Danske, pozdravlja navijače pred meč sa Srbijom / Screenshot / UEFA

19.24 – Prilazi stadionu i autobus sa srpskim fudbalerima:

Autobus sa fudbalerima Srbije prilazi Minhenskoj areni pred meč sa Dancima / Screenshot / UEFA

19.15 – Crvene kolone prilaze stadionu Minhenska arena. I ne čudi, crveno je boja koju nose i navijači Danske i navijači Srbije.

Hiljade navijača prilaze Areni u Minhenu pred meč Srbija – Danska na EURO 2024 / Screenshot / UEFA

Kvote

18.45 – Srbija – Danska, kvote: na svetskim kladionicaama, pobeda Danaca je izvesnija, pa je na nju najčešća kvota od 2,3 do 2,4. Na pobedu Srbije od 3,2 do 3,4. Remii, standardno za takve situacije, od 3,1 do 3,2.

Šanse

18.30 – Superkompjuter koji koristi sportska firma „Opta“ je izračunao da su šanse Srbije sledeće: da bude prva u grupi 0% (što je i logično, jer ne može da se desi da pretkne i Engleze i Slovence istovremeno), da bude druga – 26,54%, da bude treća – 17,55%, a da ispadne kao četvrtoplasirana – najveće: 55,90%. 

Kalkulacije – Kako sve Srbija može da prođe dalje?

Imajući u vidu da pred 3. kolo, tabela grupe C na EURO 2024 izgleda ovako

1. Engleska 4 boda (gol razlika 2:1)

2. Danska 2 boda (2:2)
3. Slovenija 2 boda (2:2)
4. Srbija 1 bod (1:2)

… računica je jasna: pobedi li Srbija, ide dalje, i to 100%, čak i da se desi da Slovenija pobedi Engleze, pa da Srbi budu treći. Prosto, sa četiri boda, ništa više ne može da spreči „orlove“ da uđu u osminu finala, jer tamo, pored dve najbolje ekipe iz svih šest grupa – idu i četiri najbolje trećeplasirane (dok dve ispadaju). A u dve već okončane grupe, trećeplasirane selekcije imaju tri boda (Mađarska), odnosno dva (Hrvatska), te bi ih Srbi prestigli sa svoja četiri. 

A ako bude nerešeno… Onda bi, najpre, trebalo da Slovenija izgubi od Engleza bar sa dva razlike da bi „orlovi“ bili treći u sopstvenoj grupi, a da li će im dva boda biti dovoljna, odlučivaće rasplet u poslednjoj grupi, gde Češka i Gruzija u 3. kolo ulaze sa po bodom. Bude li Srbija imala dva boda posle tri utakmice, i bude li joj to dovoljno za 3. poziciju u svojoj grupi, nadmašiće Hrvate (po gol-razlici), ali će joj biti potrebno i da Česi izgube od Turske, a da Gruzija ne pobedi Portugalce (Gruzija ima lošiju gol-razliku od „orlova“, 2:4, pa bi njeno stizanje do dva sakupljena boda bilo nedovoljno da prestigne Srbiju na eventualnoj takvoj tabeli trećeplasiranih ekipa).

Ako vas Evropsko prvenstvo u fudbalu zanima, sve ono najvažnije i najzanimljivije sa njega – pratite na posebnoj stranici portala „Novosti“ posvećenoj EURO 2024.

BONUS VIDEO TUČA NAVIJAČA NA EURO 2024: Albanci napali srpske navijače, nisu se dobro proveli

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv „Novak, pariske priče„. Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

SRBI PEVALI, A ONDA... Onda su naišli Danci i desilo se - ovo! (VIDEO)

SRBI PEVALI, A ONDA… Onda su naišli Danci i desilo se – ovo! (VIDEO)

U toku je poslednje, treće kolo uvodne faze Evropskog prvenstva u fudbalu, a Srbija je pred utakmicom odluke: protiv Danske igra „biti ili ne biti“ meč za svoj o(p)stanak na EURO 2024. Uoči tog takmičarskog nastupa desila se jedna zanimljiva scena na ulicama Minhena, grada u kome se i igra pomenuti fudbalski megdan.

25. 06. 2024. u 16:29

Originalni tekst