BIVŠI ekonomista Goldman Saksa i čovek koji je izmislio naziv BRIKS Džim O’Nil govorio je o nastojanjima lidera ove organizacije da uspostave zajedničku valutu.

КАКО ТО МИСЛЕ ДА НАПРАВЕ? Изумитељ БРИКС-а исмејао идеју чланица

Foto: AP

Uoči 15. samita zemalja BRIKS-a Džim O’Nil je za Fajnenšel tajms izjavio da BRIKS nikada nije postigao ništa na sastancima. Zbog toga, ekonomista smatra kako je uvođenje zajedničke valute za pet različitih ekonomija neizvodljivo.

– To je jednostavno smešno. Hoće li stvoriti BRIKS centralnu banku? Kako biste to napravili? Sramotna priča – rekao je O’Nil.

Ekonomista O’Nil još 2001. govorio je o akronimu BRIK (skraćenica pre ulaska Južne Afrike u organizaciju) kako bi se istakao ekonomski potencijal Brazila, Rusije, Indije i Kine kao i potrebu da se globalno i političko upravljanje preoblikuje kako bi se države mnogo više uključile u procese, prenosi klix.

Iako su pored Brazila, Rusije, Kine, Indije i Južne Afrike i druge zemlje Azije i Afrike izrazile želju da se pridruže organizaciji, O’Nil smatra kako proširenje ne bi imalo nikakav realan značaj.

– Ne znam šta oni pokušavaju postići osim moćne simbolike – ističe ekonomista.

Takođe, osvrnuo se na nesuglasice između samih članica organizacije.

– Dobro je za Zapad što se Kina i Indija retko o čemu dogovore. Ako bi to uradili, dominacija dolara bila bi mnogo ranjivija. Često kažem kreatorima kineske politike. Zaboravite svoje beskrajne istorijske bitke i pokušajte da se usaglasite sa Indijom. Tada bi svet mogao da vas shvati mnogo ozbiljnije – zaključio je O’Nil.

BONUS VIDEO: RUSIJA – Kalašnjikov predstavio novu verziju jurišne puške AK-19

(Klix)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

UPOZORAVAM SVE: Ukrajinski ministar najavio pozive Ukrajini da pregovara sa Rusijom

JE L GLEDATE? Ove rečenice je izgovarao monstrum iz Gradačaca dok je ubijao

JE L’ GLEDATE? Ove rečenice je izgovarao monstrum iz Gradačaca dok je ubijao

PRE nego što je presudio sebi, serijski ubica iz pakla Nermin Sulejmanović (35) zavio je juče Gradačac u Bosni i Hercegovini u crno. Najpre je, prenoseći uživo na “Instagramu”, pred očima rođene ćerkice, ubio svoju nevenčanu suprugu Nevzetu Hećimović, koju je prethodno zlostavljao, jer ga je prijavila za nasilje. Na jezivom snimku čuje se dečji plač, dok se na sve strane videla krv.

12. 08. 2023. u 07: 18

Originalni tekst