Beta-APdanas 23:05

Kako se zemlje na jugu Evrope bore sa talasom toplote? 1

Italijansko ministarstvo zdravlja stavilo je danas 12 gradova pod upozorenje o najtežim vrućinama, jer je talas vrućeg vazduha iz Afrike zahvatio južnu Evropu i podigao temperature na više od 40 stepeni Celzijusa, a najgore tek predstoji.

Opštinske vlasti u nekoliko gradova južne Evrope i Balkana preduzele su mere za brigu o starijim ljudima, a ekipe civilne zaštite uputile su pozive za slanje kanadera i drugih aviona da ugase požare koji besne u južnoj Italiji i Severnoj Makedoniji.

U Grčkoj su opštine stavile klimatizovane prostore na raspolaganje javnosti. Zabranjeni su pojedini oblici rada na otvorenom, kao što je fizički rad, u najtoplije doba dana kada je temperatura 40 stepeni.

Očekuje se da će temperature sutra i četvrtak u nekoliko zemalja dostići 42 stepena.

Španska nacionalna meteorološka služba saopštila je da bi termometri u narednim danima mogli da dostignu 44 stepena Celzijusa.

U Tirani, ulice i kafići su danas izgledali gotovo prazni, a nekolicina ljudi je koristila kišobrane da bi se zaklonila od sunca. Visoke temperature i vetrovi su poslednjih nedelja raspirivali požare od juga do severa Albanije.

Čak i sa relativno nižom temperaturom od 34 stepena, istanbulske vlasti su danas izdale upozorenje na vrućinu, savetujući stanovnike – posebno starije osobe, trudnice, decu i one sa zdravstvenim problemima – da izbegavaju izlaske između 10 i 16 sati.

Severna Makedonija se drugi put ovog meseca suočila sa toplotnim talasom sa temperaturama i do 42 stepena. Od početka meseca u zemlji besni oko 200 požara, a do sada je povređen jedan vatrogasac. Vlada je proglasila jednomesečno krizno stanje.

Veći deo Grčke je takođe u toplotnom talasu koji će trajati do kraja nedelje, a u nekim oblastima se predviđa da će temperature dostići 42 stepena.

Predviđeno je da će toplotni talas dostići vrhunac u sredu i četvrtak, posebno u centralnim, zapadnim regionima i severnoj Grčkoj, gde bi temperature mogle da budu do 43.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst