Iako imaju neke zajedničke simptome, u pitanju su različita oboljenja, a velike i male boginje jasno se razlikuju

Dete sa boginjama
Dete sa boginjamafoto: Ground Picture/Shutterstock

Na prvi pogled, boginje – morbile i varičele su vrlo slične, zbog čega ih mnogi mešaju.

Oba ova oboljenja izazivaju povišenu telesnu temperaturu, malaksalost, bolove u mišićima i zglobovima, prenose se kapljično, a karakteristična je i pojava ospi. Međuim, ospa se kod malih i velikih boginja razlikuje.


Šta su varičele?


Varičele (lat. Varicella), poznate još kao ovčije boginje, prenosiva su kapljična zarazna bolest iz grupe osipnih groznica izazvana jako infektivnim varičela zoster virusom.


Klinička slika kod velikih boginja je lakša kod d nego u slučaju morbila, ali su moguće retke komplikacije, poput upale pluća.

Šta su morbile?


Morbili (ospice, krzamak ili male boginje) spadaju u najzaraznije virusne infekcije, koje se prenose direktnim kontaktom sa obolelom osobom, recimo poljupcem ili rukovanjem. Njen uzročnik je Morbillivirus, a može se sprečiti MMR vakcinom.

Visoka temperatura je simptom malih boginja
Visoka temperatura je simptom malih boginjafoto: Pixel-Shot/Shutterstock

Kako se navodi na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, male boginje češće imaju komplikacije kod mlađih od pet godina i odraslih starijih od 20, a među njima su zapaljenje pluća (pneumonija), zapaljenje srednjeg uha, dijareja, zapaljenje mozga i gubitak vida.


Kako razlikovati morbile od varičela?


Početak bolesti

  • Kod morbila: počinje naglo, s povišenom temperaturom
  • Kod varičela: počinje postepeno, s retkom i pojedinačnom ospom po grudima ili glavi

Pojavljivanje ospi

  • Kod morbila: osip se javlja 4. ili 5. dana bolesti, kada temperatura dostigne vrhunac 39-40°C)
  • Kod varičela: ospa se javlja odmah, izbija 4-5 dana, najviše je ima na grudima, licu i leđima, a može da se javi i na udovima
Razlika između malih i velikih boginja je jasno primetna
Razlika između malih i velikih boginja je jasno primetnafoto: pavla/shutterstock

Izgled ospe

  • Kod morbila: U pitanju je makulopapulozna ospa – koža je prekrivena sitnim crvenim tačkicama. Prvo se javlja iza ušiju, posle čega se spušta niže.
  • Kod varičela: Javlja se na licu, odakle se širi na trup,a prolazi i kroz više stadijuma – makulu, papulu, vezikulu i krustu.


Šta se još dešava kod morbila?


Javljaju se Komplikove mrlje, promene slične zrnima griza na sluzokoži unutrašnje strane obraza koje je nemoguće skinuti brisanjem. Moguć je kašalj, kao i curenje iz nosa ili konjuktivitis.

Originalni tekst