Kako opozicija reaguje na zakazivanje konstitutivne sednice Skupštine Srbije? 1foto FoNet Aleksandar Barda

Odluka predsednik Skupštine Srbije Vladimia Orlića da zakaže konstitutivnu sednicu parlamenta za utorak, 6. februara iznenadila je mnoge na političkoj sceni, a moguće i deo koalicije “Srbija protiv nasilja” koja je samo pre par dana zahtevala da sednica bude održana posle 8. februara, kada će se o izborima u Srbiji izjasniti poslanici Evropskog parlamenta.

Predstavnici ove liste smatraju da je zakazivanje senice ovako brzo pokušaj relativizacije izborne krađe koju opozicija neće dozvoliti, kao i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokušava da se sakrije od kritika međunarodne zajednice.

Ipak, čini se da ovo iznenađenje nije uticalo na spremnost opozicije da reaguje i odluči da prisustvuje sednici ali ne na klasičan način.

Kako je prenela agencija Beta poslanici SPN će 6. februara biti u Skupštini Srbije i demonstriraće neslaganje s konstituisanjem Skupštine zbog izborne krađe.

“Dogovorili smo se da ne učestvujemo u konsultacijama oko izbora i formiranja skupštinskih funkcionera i tela. Zahtevali smo da se sednica zakaže za posle 9. februara kada se očekuje rezolucija Evropskog parlamenta, ali naš zahtev nije prihvaćen“, rekao je sagovornik Bete.

Lider DS i jedna od lidera SPN Zoran Lutovac za Danas kaže da iz aove odluke stoji namera vlasti da politikom svršenog čina utiče na Rezoluciju Evroskog parlamenta.

– Namera im je očigledno da se politikom svršenog čina utiče na Rezoluciju Evroskog parlamenta koja je najavljena za 8. februar. To je pokušaj da se izborna krađa relativizuje, međutim niko ne može relatvizovati ćinjenicu da je krađa bila ogromna – kaže on.

Dok prvi na listi SPN i kopredsednik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović za Danas kaže da bilo bi dobro da se konstitutivna sednica Narodne skupštine održi nakon sednice Evorpskog parlamenta odnosno nakon usvajanja rezolucije o pokradenim izborima u Srbiji. To je, kako kaže, izvodljivo kada je reč o rokova.

– Ali čini se da Vučić pokušava da se sakrije od kritika međunarodne zajednice. Mislim da mu to neće poći za rukom jer je ceo svet mogao da vidi koliko su velike prevare u Srbiji. Svi posmatrači i OEBS-a/ODHIR-a i Saveta Evrope i Evropskog parlamenta i CRTA-e su jasno rekli da izbori nisu bili fer i da je u Beogradu opoziciji oteta pobeda. Odbijanjem da to prizna Vučić najveću štetu nanosi građanima Srbije produbljujući političku krizu u kojoj se zemlja nalazi – navodi on za Danas.

On kaže da opozicja očekuje da se nakon sednice Evropskog parlamenta krene u dogovaranje neke vrste međunarodne misije koja bi nadgledala unapređenje izbornih uslova, a tu pre svega mislim na birački spisak.

– Ne bih isključio ni da se predstavnici opozicije nađu u Strazburu na ovoj sednici, ali u ovom trenutku to ne mogu da potvrdim – najavljuje on.

Reagovala je na društvenoj mreži i nositeljak liste SPN Marinika Tepić koja je napisala da su “prevaranti napumpali sebi procente organizovanim izbornim kriminalom” te da zato ne smeju da sačekaju rezoluciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst