Kijev je jutros pretrpeo treći napad pre zore u četiri dana. Bio je to još jedan masovni ruski napad, a jedna krstareća raketa, koja je ciljala ukrajinsku oblast Lavov, završila je u Poljskoj.

Ukrajinski zvaničnici saopštili su da su Kijev i region Lavov pretrpeli masovne ruske vazdušne napade, prenosi Gardijan. Zauzeto je i ukrajinsko selo Ivanivske, zapadno od Bahmuta, prema navodima ruske vojske.

Poljske snage su zbog rakete koja je na 39 sekundi ušla u njihov vazdušni prostor, stavljene u pojačanu pripravnost. Zbog toga su poljski zvaničnici zatražili odgovor od Rusije.

„Zbog opasnosti na teritoriji Ukrajine od ranih jutarnjih sati aktivirani su svi naši sistemi protivvazdušne odbrane. Nadzirali smo više ruskih raketa koje su ispaljene na oblast Lavova. Razmenjivali smo informacije i sa ukrajinskom stranom“, rekao je poljski ministar odbrane Vladislav Košnjak-Kamiš i dodao da se ovo ne dešava prvi put.

Let rakete, do dva kilometra u dubinu poljske teritorije pratili su sve vreme poljski radari, a takodje je poleteo i dežurni par poljskih i savezničkih borbenih aviona.

„Svaki incident razmatramo pojedinačno. Na bilo kakav nagoveštaj da je raketa usmerena na bilo koji cilj u Poljskoj naravno da bismo uništili takvu raketu. Ponovo pozivamo Rusku Federaciju da prestane sa terorističkim napadima na žitelje i teritoriju Ukrajine i da počne da se bavi domaćim problemima u svojoj zemlji.“

Post Views: 16

Originalni tekst