Najavljena izgradnja muzeja posvećenog Đorđu Balaševiću podelio je javnost u Novom Sadu. Iako svi podržavaju ideju da bi novosadaki kantautor trebalo da dobije muzej, veliki je broj onih koji se protive lokaciji, na kojoj je planirano da muzej bude podignut.

Da li bi i koja Đoletova pesma mogla najpribližnije da opiše polemiku u javnosti, koju je pokrenula ideja o izgradnji muzeja posvećenog Balaševiću.

Muzej da, u Univerzitetskom parku ne, poruka je onih koji se protive ideji.

– Naravno da, u redu je da Đole dobije muzej. On zaslužuje muzej, ulicu, sve, ali na ovom mestu. Ovo je jedini preostali pravi park u Novom Sadu – kaže za Novu Renata Feher Srbljanin, stanovnica Novog Sada.

Renata je jedna od onih koja svakodnevno provodi vreme u Univerzitetskom parku, u kojem će, po novousvojenom urabnističkom planu, biti podignut muzej Đorđu Balađeviću.

– To je zloupotreba po meni, zloupotreba njegovog lika i dela – ističe Renata Feher Srbljanin.

Za građane zloupotreba, za civilni sektor investitorski urbanizam.

Oni su tako nazvali ovakav potez gradske vlasti. Brojni aktivisti su se pobunili, a njihova zajednička ocena bila je da je ovde reč o političkoj odluci i emotivnoj uceni Novosađana.

U prilog takvoj tezi, Marijana Mutavčieva, iz Udruženja Europolis, navodi primer javne sednice Komisije za planove, koja je prethodila usvajanju plana za izgradnju muzeja.

– Na naše pitanje da li je odluka politička, planer koji je izrađivao plan je rekao da jeste – kaže Marijana Mutavčieva iz Europolisa.

Protiv takve odluke na ovonedeljnoj sednici gradskog parlamenta glasala je malobrojna opozicija. Prvi čovek grada, dan ranije, dao je nedvosmislenu podršku izgradnji muzeja preminulom kantautoru.

– Ja lično i gradska uprava ćemo učiniti sve da pomognemo u ispunjenju ovog zaveta i da naš Đorđe Balašević, dobri duh Novog Sada, u Univerzitetskom parku dobije mesto gde će njegov život i rad biti dostojno predstavljeni. Sugrađani, pozivam vas da dođete i pogledate rešenja i tako još jednom odate počast panonskom mornaru – napisao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Upravo ta prezentacija sa koje je ova poruka poslata, sporna je za civilni sektor. To je, kažu, dokaz da je sve završeno bez učešća javnosti.

– Sporno je to da je porodica na prezentaciji, koja je održana dan pre gradske skupštine, izložila projekat kako će sam muzej izgledati – kaže Marijana Mutavčieva iz Europolisa.

Prema Nacrtu plana, urbanisti su u sklopu Univerzitetskog parka predvideli muzej od više stotina kvadrata.

Navedeno je i da će muzej imati galerijski prostor, multimedijalnu salu i druge prostorije.

Prvobitno je predviđeno da prizemni objekat bude na 300 kvadratnih metara bruto prostora, ali je Gradska uprava za kulturu predložila povećanje muzejskih kapaciteta predviđenog muzeja i da se omogući izgradnja objekta maksimalne površine od 700 kvadrata.

Komisija za planove je prihvatila deo primedbe o spratnosti i maksimalnoj površini objekta.

Društvo arhitekata Novog Sada se osvrnulo na izgradnju muzeja i ocenilo da je neopravdano da se park posmatra kao slobodan prostor za ispunjavanje objekta. Smatraju da za muzej postoji adekvatnije mesto u izgrađenom tkivu grada.

Više novosadskih građanskih inicijativa je predložilo da se odustane od planiranja muzeja u parku i da se pronađe druga lokacija.

Ocenili su tada da muzej posvećen kantautoru treba da bude na Salajci, delu grada koji je najpoznatiji po Balaševiću.

Kao idealan prostor, predložili su zgradu na adresi Temerinska 1, koja je već zaštićena kao kulturno dobro, a u kojoj je već godinama kineska prodavnica.

Međutim, primedbu, i to van roka, dostavila je i Fondacija Balašević. Oni su ocenili da muzej treba planirati tako da omogući da objekat sadrži prodavnicu i kafeteriju sa 11 soba za smeštaj.

Komisija je delom prihvatila primedbu.

Balaševići traže da Đoletov muzej dobije prodavnicu, kafeteriju i 11 soba za smeštaj

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)