Ako je dileme i bilo, sada je više nema: pobedi li Donald Tramp u novembru na predsedničkim izborima, Džej Di Vens biće potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država, piše Gardijan.

Obraćajući se delegatima na stranačkoj konvenciji u Milvokiju, senator Ohaja pričao je o Republikanskoj stranci kao o „šampionu američke radničke klase“, osudivši demokrate kao neefikasne i nesnađene. Čist populizam koji je isijavao iz njegovog nastupa samo je još jednom dokazao da je Donald Tramp u potpunosti promenio Republikansku partiju, odbacivši njeno tradicionalno konzervativno nasleđe.

„Od Iraka do Avganistana, od finansijske krize do Velike recesije, od otvorenih granica do stagnirajućih plata, ljudi koji upravljaju ovom zemljom beleže neuspeh za neuspehom“, rekao je Vens. „Tako je bilo sve dok se nije pojavio Donald Tramp, koji predstavlja poslednju nadu za Ameriku.“

Tokom performansa, Vens je masu nastojao da „zapali“ pričama o siromatšvu u kom je odrastao, od upisivanju Jejla i neodustajanju. Nakon toga je počela salva obećanja  o tome kako će, pobedi li samo Tramp na izborima, njih dvojica radničkoj klasi pružiti bezbroj ekonomskih prilika.

„U Mičigenu, Viskonsinu, Pensilvaniji i Ohaju, ma u svakom kutku naše velike države, obećavam vam ovo: biću potpredsednik koji nikada neće zaboraviti odakle je došao“, rekao je Vens. „I svakog dana u naredne četiri godine, od trenutka kada sa predsednikom Trampom uđem u Belu kuću, sve što ću raditi radiću za vas, za vašu budućnost i za ovu zemlju.“

Potom se dotakao i atentata na Donalda Trampa.

„Želim da svi Amerikanci pogledaju snimak potencijalnog ubice koji je umalo ubio Donalda Trampa“, rekao je Vens. „Razmislite malo o lažima koje su vam pričali o Donaldu Trampu, a zatim pogledajte njegovu fotografiju na kojoj stoji prkosno, ranjen i s pesnicom u vazduhu. Kada se Donald Tramp na tom podijumu u Pensilvaniji digao na noge, cela Amerika je stala uz njega.“

Govorio je Vens i o takozvanoj politici „Amerika na prvom mestu“. Otkako se prošle godine pridružio Senatu, Vens je postao jedan od najvatrenijih i najglasnijih kritičara američke pomoći Ukrajini.

To što će Vens verovatno postati novi potpredsednik Amerike uznemirilo je neke republikanske zakonodavce koji se zalažu za aktivniju ulogu SAD na globalnoj sceni, jer je upravo tokom Vensovog govora postalo jasno da bi odnosi Sjedinjenih Država i njenih evropskih saveznika uskoro mogli suštinski da se preoblikuju.

 Jedan visoki evropski diplomata rekao je za Gardijan da je Trampov izbor potpredsednika bio „užasna vest“ za Ukrajinu, dodajući da „Vens nije njihov saveznik“.

„Zar Amerikom ne bi trebalo da upravlja stranka koja se ne plaši da raspravlja o idejama i dođe do najboljeg rešenja?“ rekao je na kraju svog performansa Vens. „Republikanska stranka je stvorena za to, ona je prava slika naše ljubavi prema ovoj zemlji, ona je ta koja doprinosi većoj slobodi govora i otvorenoj razmeni ideja. posvećena slobodi govora i otvorenoj razmeni ideja. Zato je sada na biračima odluče hoće li svoje poverenje pokloniti Republikanskoj partiji.“  

Post Views: 20

Originalni tekst