EPA-EFE/FILIP SINGER

Najveći internet pretraživač objavio je svoj izveštaj „Godina u pretrazi“ u kojem su navedeni najpretraživaniji pojmovi, vesti i ličnosti 2022. godine, a RTS je izvukao najvažnije pojmove iz izveštaja. Raspored je zanimljiv.

Popularna onlajn igra Vordl (Wordle) na vrhu je globalne liste pretraživanih pojmova. Zanimljivo, drugi najpretraživaniji pojam je Indija protiv Engleske zbog duela dve reprezentacije na Svetskom šampionatu u kriketu.

Ukrajina je treća na listi ukupnih pretraga zbog rata koji izbio u februaru, dok je odmah posle nje kraljica Elizabeta Druga, koja je preminula 8. septembra.

Što se pretraživanih vesti tiče, razumljivo Ukrajina je na vrhu liste, takođe praćena kraljicom Elizabetom. Naredna informativna tema koja je izazvala veliku pažnju bili su rezultati izbora za američki Кongres.

Naredne najpopularnije vesti su izvučeni brojevi na lutriji „Pauerbol”, koja je ove godine dostigla rekordnu nagradu. Strah od nove epidemije doveo je do toga da su peta najpretraživanija tema od vesti bile majmunske boginje.

Osoba koja je izazvala najviše pažnje bio je Džoni Dep, najviše zbog mučnog sudskog procesa koji je pokrenuo sredinom godine protiv svoje bivše supruge Amber Herd, koja je treća „najguglovanija“ ličnost.

Glumac Vil Smit je šamarom na dodeli Oskara obezbedio sebi drugo mesto na listi, dok je komičar Кris Rok, koji je izvukao deblji kraj, na petom mestu.

Ruski predsednik Vladimir Putin se našao na četvrtoj poziciji zbog rata u Ukrajini.

Teniseri su zauzeli vrh globalne liste najpretraživanijih sportista. Novak Đoković je na prvom mestu, a prate ga Rafael Nadal i Serena Vilijams.

Listom sportskih događaja dominiraju mečevi Indije na Svetskom prvenstvu u kriketu, koji su zauzeli svih prvih pet mesta.

Originalni tekst