Skoro deset meseci posle prvih napisa o optužbama protiv Tila Lindemana, više osoba iz okruženja čuvenog frontmena Ramštajna progovorilo je o „kastingu“ kojim je birao devojke za bekstejdž.

Jedna od onih koji su progovorili je Ana Jakina, ruska menadžerka u svetu muzike. Godinama se starala o Ramštajnu i Lindemanu na njegovim solo-nastupima u Rusiji.

Svako je mogao da vidi kako se skoro svako veče mlade žene dovode Lindemanu, kaže Jakina. Dodaje da ne razume zašto svi o tome ćute. Kaže, možda je devet od deset žena znalo u šta se upušta, ali jedna od deset nije.

Ponekad je imala utisak da je u sekti, dodaje Jakina. „Guruu sekte se veruje šta god da kaže i njegova uputstva se slede. Za mene je to kao trgovina ženama.“

Sve je počelo sa Šelnbi Lin

Šelbi Lin (25), jedna od žena koju je Lindeman odabrao za bekstejdž – a to je u njegovom slučaju značilo za seks – živi u Severnoj Irskoj, u jednom obalskom gradiću. Radi u opštinskoj upravi, godinama je bila verni fan Ramštajna.

Posle koncerta u litvanskom Viljnusu 2023. „odabrana“ je za seks sa Lindemanom, posle čega je na Tviteru pokrenula lavinu kada je to objavila.

Kaže, u pauzi koncerta je pozvana u jednu prostoriju gde je trebalo da se upozna s Lindemanom. Odbila je da ima seksualne odnose s njim, kaže Lin. Kasnije je imala osećaj da su joj podmetnuli drogu, ali to nije mogla da dokaže.

Nedugo posle njenih tvitova, Ramštajn se oglasio saopštenjem u kojem je sve demantovano.

Novinari nemačkog javnog servisa NDR su poslednjih meseci pričali sa dvadesetak žena koje su navodno „regrutovane“ za takva „druženja“ s Lindemanom. U raznim gradovima Evrope princip je bio isti, opisuju one.

U kamere javnog servisa su ove žene prvi put otvoreno progovorile o onome što su prošle.

Brazilka Monik T. se seća afetrpartija sa Lindemanom posle koncerta u Roterdamu. Kaže da je pevač posle nekog vremena postao nervozan. „Ustao je, izbacio glavu kroz vrata i urlao niz hodnik: ’Dovedite žene, dovedite više žena, dovedite žene!’“

Glavna „regruterka“

Za „regrutovanje“ je Lindeman očito imao mrežu osoba od poverenja. Kao centralna osoba pominje se Ruskinja Alena Makejeva. Ona sebe do danas naziva „kasting-direktorkom“ i, prema novinarskom istraživanju, bila je glavna osoba za kontakt s ljubiteljkama benda.

Ana Jakina zna za to i tvrdi da je Makejeva pre koncerata birala devojke za „Row Zero“, prostor ispred same bine, kao i za zabave koje su se u manjem krugu održavale pre i posle koncerata.

Jakina tvrdi da joj je Makejeva jednom rekla kako treba da odabere par devojaka i odvede ih u Lindemanovu hotelsku sobu dok je on na bini. Navodno je te devojke trebalo da čekaju u sobi u potpunom mraku i „popuše“ Lindemanu kad dođe.

Tako kaže Jakina, ali se to ne može dokazati. „Devojke mu se serviraju kao na tacni“, tvrdi Jakina.

Makejeva i druge osobe označene kao „regruteri“ devojaka nisu odgovarale na upite novinara.

Elnara Nurijeva takođe zna ponešto. I sama je dugo bila fan Ramštajna i upoznala je Makejevu dok je Lindeman snimao jedan spot.

Kako danas kaže Nurijeva, Makejeva je jednom zamolila da pomogne u „kastingu“ za Lindemanov afterparti i ova je pomogla. Danas se kaje.

Kaže, bilo je žena koje su po svaku cenu htele da upoznaju Lindemana, ali i onih koje nisu imale pojma u šta se zapravo upuštaju. „To je zloupotreba moći. Zloupotreba pravih osećanja devojaka koje su htele da vide idola.“

Samo „seks, droga, rokenrol“?

Ima i onih koji tvrde drukčije i govore o grupi-devojkama koje se vrlo rado upuštaju u sve to. Recimo Peter Lubrih koji je početkom veka bio zadužen za obezbeđenje Ramštajna, i sam je pozivao devojke na afetrparti.

Kaže, u njegovom poslu kodeks časti podrazumeva da se ne priča o onome što se vidi, ali on kaže da je grupija oduvek bilo i da nije bezveze ono trojstvo „seks, droga, rokenrol“.

Lubrih tvrdi da, kad je delio pozivnice za bekstejdž, to bilo kao da sa „kobasicom hodaš kroz hordu pasa koji nisu jeli tri dana“.

Kaže, iza bine se dešava isto što i drugde u životu. Smatra da su svi tamošnji susreti, kakvi god da su bili, uvek bili doborovoljni.

Isto kaže i Lindemanov advokat Zimon Bergman. Kaže, seksualni odnosi oko koncerata bili su uvek u međusobnom saglasju i nijednoj ženi nije ništa učinjeno protiv njene volje.

Advokat kaže da se o „regrutaciji“ devojaka može diskutovati s moralnog aspekta. „I ja sad otvoreno kažem, tako nešto ne odobravam.“

Ranije su javni servis NDR i Zidojče cajtung izneli tvrdnje dve žene da su seksualno iskorišćene. One nisu odbile seks sa Lindemanom, nisu se branile, ali su posle smatrale da je on bio previše napadan.

Tužilaštvo obustavilo istragu

Lindeman je tada odgovorio da je seks bio uz obostrani pristanak. Berlinsko državno tužilaštvo je pokrenulo istragu protiv Lindemana i Makejeve, ali je zatvorilo posle dva meseca – nijedna navodna žrtva nije se javila tužilaštvu.

Do danas Lindeman pravnim putem osporava tvrdnje Šelbi Lin kao i medijske napise, između ostalog one javnog servisa NDR. Delimično je u tome Lindeman imao uspeha pred sudom.

Sredinom maja Ramštajn ide na evropsku turneju, 24.5. je u Beogradu. Većina koncerata već je rasprodata.

Post Views: 22

Originalni tekst