Beta/(AP Photo/Matias Delacroix)

Zdravlje očiju je od velike važnosti za sve nas. Kod oftamologa, makar jednom u životu, ode svako od nas- da li ne običan sistematski pregled, pregled za vozačku dozvolu ili pak zbog nekog ozbiljnog problema sa vidom. Potražnja za specijalističkim oftamološkim pregledima je velika, i zato ne treba da čudi što u skoro svakom gradu u Srbiji postoji i veliki broj privatnih ordinacija sa upravo ovom specijalizacijom.

Sa druge strane, u državnim zdravstvenim ustanovama se kod oftamologa, jer ih vrlo često nema dovoljno u odnosu na broj pacijenata, često stvaraju velike liste čekanja, od po nekoliko meseci, što pacijente uglavnom prisiljava da preglede zakažu privatno. Ponekad je jako teško doneti odluku kod kog lekara otići, naročito kada ih u privtanoj praksi ima puno. U odabiru pravog lekara mogu vam pomoći iskustva pacijenata na sajtu Hipokratija, gde možete pronaći odgovor na pitanje koji su najbolji oftamolozi u vašem gradu.

Zašto je oftamološki pregled važan?

Pregled kod očnog lekara je jedan od prvih na odemo još kao bebe. Iako, nakon rođenja, bebe imaju razvijen vid u tom dobu se često javljaju problemi sa fokusom, koji ne može biti dovoljno precizan. Ukoliko se kod dece na vreme ne otkriju problemi sa vidom oni mogu postati trajni i zato je važno da se redovono, od najmlađeg doba, redovno posećuje oftamolog. I u kasnijoj životnoj dobi je potrebno redovno kontrolisati vid, čim primetite neke promene poput zamućenja ili škiljenja očiju. Drugi simptomi koji mogu biti znak da je javite oftamologu su i glavobolje, bolovi okola, otežana vožnja u noćnim uslovima, svetleći krugovi koji se javljaju oko izvora svetlosti kada gledate u njih…

Kod oftamologa, kao uostalom i kod svakog lekara specijaliste, potrebno je ići redovno a ne samo kada primetimo neki problem. Opšti oftamološki pregled uključuje refraktiometriju, odnosno određivanje indeksa loma svetlosti, određivanje oštrine vida, odnosno dipotrije za daljinu i blizinu, merenje očnog pritiska, pregled zadnjeg dela oka nakon širenja zenica ali i specijalistički pregled na biomikroskopu. Ovakav pregled je potrebno obavljati jednom godišnje, a nekada i češće u odnosu na to da li imate neki od simptoma koji ukazuju na očne probleme.

Najbolji oftamolozi na klik od vas

Iako u skoro svakom gradu postoji veliki broj oftamoloških ordinacija, vrlo je teško doneti odluku gde se lečiti. Sajt Hipokratija vam nudi mogućnost da na jednom mestu, pogledate sve medicinske ustanove u našoj zemlji koje nude oftamološke preglede. Bazu možete pretraživati u odnosu na lokaciju na kojoj se nalazite ili na osnovu ocena koje pacijenti ostavljaju na sajtu. Tako vrlo lako možete doći do onih ustanova koje nude jeftine preglede bez čekanja, koje je karakteristično za državne medicinske ustanove.

Iskustva na sajtu Hipokratija može ostaviti svaki pacijent, tako da i vi sa drugima možete da podelite vaše mišeljenje o lekaru koga ste nedavno posetili. Moguće je detaljno oceniti svaki aspekt usluge, od čistoće ordinacije, preko načina zakazivanja, do komunikacije između lekara i pacijenta. Koliko je oftamologija kao grana medicine bina velikom broju ljudi, govori i broj iskustva vezanih za ovu oblast koja su pacijenti podelili na platformi Hipokratije.

Odrđivanje dioptrije i lasersko uklanjanje

Jedan od najčešćih pregleda koji se obalja kod očnog lekara je onaj za utvrđivanje dioptrije. Ranije se taj pregled uglavnom svodio na čitanje znakova sa table udaljene nekoliko metara. Danas se dioptrija može odrediti i putem specijalnih instrumenata, ali je na kraju ipak važno da se rezultat dobijen na taj način proveri još jednom, na „tabli“. Svi koji nose naočare znaju koliko je važno otići kod oftamologa na vreme ukoliko primetite promenu dioptrije, jer ako to ne uradite situacija će biti samo gora.

U poslednje vreme sve češće se vrše i inetervencije laserskog uklanjanja dioptrije. Ovakve intervencije se najčešće rade u privatnim polikinikama koje koriste najsavremeniju opremu u ovoj oblasti. Ovaj zahvat se izvodi laserskim remodeliranjem rožnice, odnosno prednje, prozirne, površine oka. Pre samog zahvata pacijenti prolaze veliki broj testova koji treba da dokažu da je oko zdravo, jer samo u tom slučaju može da se izvrši cela procedura. Postoji nekoliko metoda za izvođenje laserskog skidanja dioptrije, a one zavise od dubine rožnice na kojoj se sam zahvat izvodi. Kako je u poslednje vreme sve veći broj ustanova u kojima možete rešiti probleme sa vidom, ove usluge se obavljaju po povoljnim, pristupačnim, cenama.

Originalni tekst