Adekvatna zarada, bezbedno, zdravo i inovativno radno okruženje, kao i poštovanje najsavremenijih uslova rada, predstavljaju najvažnije faktore kojima kompanije privlače potencijalne zaposlene

Očekivanja i stavovi zaposlenih značajno su se izmenili, te su im sve važnije vrednosti koje kompanija zastupa, zdravo radno okruženje, prilike za ostvarivanje ličnih potencijala, osećaj pripadnosti i svrhe i još niz drugih faktora. U oglasima se često obećava dinamično, pozitivno i podsticajno radno okruženje, a kako ono zaista izgleda u praksi dobro znaju zaposleni u Nestlé Srbija. Kancelarije ove kompanije na Novom Beogradu nedavno su renovirane po najvišim ekološkim standardima, opremljene lokalno proizvedenim i održivim materijalima, dok je dizajnom enterijera odata počast Beogradu i srpskoj kulturi.

„Kod uređenja kancelarija kompanije trudili smo se da pažljivo osmislimo prostor koji je udoban, inovativan, svrsishodan, ali pre svega usmeren ka ljudima koji će u njemu boraviti. Enterijer je uređen u skladu sa principima održivosti i kreiran tako da pomogne zaposlenima da neguju timski duh i osećaj zajedništva. Uz centralni deo, koji predstavlja ušće Save u Dunav, simbolično se pružaju dve ‘reke’ uz koje se formiraju različiti sadržaji, poput ’kafane’, odnosno kantine, u kojoj se zaposleni okupljaju, druže, razmenjuju ideje i iskustva, ali i svoje obroke. Same kancelarije odlikuju se oblim formama fokusiranim na dobrobit za korisnike i posetioce, a obezbeđen je i optimalni odnos prirodnog i veštačkog svetla. Osim zelenila, prostorije su oplemenili i drugi prirodni materijali i u potpunosti ga podredili potrebama savremenog čoveka koji sve više teži povratku u prirodu“, istakao je Aleksandar Mitić iz A3 Architects, glavni arhitekta koji je radio na rešenjima za enterijer novih Nestlé kancelarija.

Inovacije koje se baziraju na održivosti uvukle su se u sve pore modernog života, te poslodavci i u našoj zemlji mnogo vremena i resursa ulažu u prijatno i inspirativno radno okruženje koje podstiče efikasnost i bolju povezanost među kolegama. Osim toga, glavni moto uspešnih kompanija vrlo je jednostavan – bezbednost i zdravlje zaposlenih su na prvom mestu.

„Zdravlje naših zaposlenih nam je od izuzetne važnosti, te pored brojnih benefita koje nudimo, poput privatnog zdravstvenog osiguranja, fleksibilnog modela rada, programa zdrave ishrane, brojnih vebinara, programa indivudualne psihološke podrške zaposlenima, nastavljamo da osluškujemo njihove potrebe kroz redovne ankete, gde poseban akcenat stavljamo na brigu o mentalnom zdravlju. U osveženim kancelarijama imamo i zonu za kontemplaciju, kao i prostoriju za masažu. U prilog našoj brizi govori i zanimljiva činjenica da smo pri uređenju enterijera odabrali eko boje za naše prostorije, koje su bezbednije za zdravlje zaposlenih, a obezbedili smo im i ergonomske radne stolove, podesive po visini“, navela je Tijana Bošnjak, menadžerka ljudskih resursa u Nestlé Srbija.

Zaposleni sa sobom mogu povesti i kućne ljubimce, čime se Nestlé svrstava u red pet friendly kompanija, budući da vreme provedeno sa njima čak i tokom posla pospešuje njihovo mentalno zdravlje. Kako bi se obezbedio njihov maksimalni fokus na poslu, u Nestlé kancelarijama možete čuti opuštajuću klasičnu muziku, koja dokazano pozitivno utiče na koncentraciju. Takođe, u kompaniji je na snazi i preporuka da druga polovina svakog petka bude bez ikakvih sastanaka, kako bi zaposleni mogli u miru da završe tekuću radnu nedelju i na vreme isplaniraju obaveze za narednu.

Da su zdravlje i bezbednost zaposlenih na prvom mestu govori i činjenica da u okviru Nestlé-a postoji safety walk, redovna uspostavljena praksa obilaska prostorija uz podršku top menadžmenta kako bi se prevenirala i otklonila svaka potencijalna opasnost ili ukazalo na nebezbedno ponašanje pojedinaca.

Vrednosti kompanije istaknute su i kroz originalne murale u sklopu kancelarija koje potpisuje umetnica Petra Stevanović. Koristeći veoma aktuelnu tehniku street art, koja krasi fasade širom glavnog grada, mlada umetnica želela je celom prostoru da pruži doživljaj posebnosti, oslanjajući se na gradske lokalitete i kombinujući neke od najpoznatijih proizvoda kompanije.

„Kako sam se od samog starta susrela sa divnim ljudima i veoma prijatnom atmosferom, želela sam da istim tim ljudima unapredim radno okruženje koliko god je u mojoj moći. Pored toga što se murali baziraju na motivima Beograda i čuvenih Nestlé brendova, želela sam da vedrim bojama dodatno osvežim prostor i tako svakome ko ih pogleda izmamim osmeh na lice. Ogromna mi je čast što sam dobila priliku da radim na ovako velikom projektu. To mi je dalo vetar u leđa i omogućilo da napravim jedan veliki iskorak u afirmaciji svoje karijere, što je za mene kao mladu umetnicu izuzetno važno“, zaključila je Petra.

Originalni tekst