Nakupljena masnoća u odvodnim cevima može da bude prava noćna mora 

foto: Shutterstock / ALPA PROD
foto: Shutterstock / ALPA PROD

Tokom svakodnevnog korišćenja sudopere u njoj se nakuplja masnoća koja odlazi do cevi, tu se često nataloži, ostane, zapekne se, a onda vi imate problem – voda iz sudopere se vraća, a vama ostaju masni sudovi i začepljen odvod.

Ukoliko  se i vama dešavalo da vam se zapušeni sudopera sigurno znate da je to mnogim domaćicama noćna mora. Majstorske usluge su skupe, a još veći problem je što nemate gde da prospete tu prljavu i masnu vodu, a da pri tom neuprljate i ostatak kuće.

Ipak, i za ovaj problem postoji rešenje, i verovali ili ne, tu je pred vama. Evo šta vam je potrebno da biste brzo, jednostavno i jeftino otpušili zapušenu sudoperu ili odvod u kupatilu.

Čišćenje i otpušavanje odvoda nije lak posao, a ponekad smo primorani i da potražimo stručnu pomoć, što nije nimalo jeftino, ili da kupimo hemijska sredstva koja otapaju odvode. Ipak, zbog svoje jačine oni vrlo lako mogu oštetiti sanitarne površine i odvodne cevi, posebno one starijeg datuma.

Srećom, postoji rešenje za ovaj problem i on se nalazi u vašoj kuhinji. Soda bikarbona, limuntus i sirće su odlična i dobitna kombinacija koja je spasila novčanike mnogih domaćinstava.

Evo kako da uz pomoć jeftinih sastojaka otpušite sudoperu
Evo kako da uz pomoć jeftinih sastojaka otpušite sudoperufoto: Shutterstock / New Africa

Pre nego sto započnete proces otpušavanja, oslobodite se suvišne vode iz sudopere, lavaboa ili drugih sanitarija. U odvod sipajte dve kesice limuntusa i sode bikarbone, pa prelijte sa 200 ml sirćeta.

Posle desetak minuta pustite vruću vodu da ispere odvod. Ako niste uspeli iz prvog puta, ponovite postupak još jednom.

Originalni tekst