Poznati pulmolog često daje savete vezane za imunitet, naročito kod dece.

foto: Mateja Stanisavljevic/ATAImages
foto: Mateja Stanisavljevic/ATAImages

Pulmolog dr Branimir Nestorović je dao nekoliko stručnih saveta kada je u pitanju dečije zdravlje, naročito u zimskom periodu.

Čim je malo hladnije vreme, roditelji kao da se uplaše i manje izvode decu napolje, što je greška jer u zatvorenom prostoru se mnogo lakše razbolimo i ne gradimo jači imunitet.

Međutim, ukoliko dete dobro obučete i ispratite nekoliko saveta, vrlo lako ćete zaobići česte prehlade tokom zimskih meseci.

Da li bebe mogu da se razbole od hladnoće?

“Kada dođe hladno vreme, učestalost respiratornih infekcija zaista poraste (kako svako zna). Ali, nije u pitanju sam pad temperature. Jedna velika 2002 metaanaliza (pažljiv pregled medicinske literature) na ovu temu je zaključila da samo rashlađivanje ne povećava rizik od prehlade. Izgleda da je značajnija brzina kojom dođe do promene temperature. Ako temperatura brzo padne, pri izlasku napolje doći će do skupljanja krvnih sudova na sluzokožama disajnih organa, što ih čini podložnijim infekciji. Sličan efekat se leti može zapaziti kod osoba koje ulaze u prostorije sa jako niskim temperaturama, usled uključenih ‘er kondišna’. Stoga ako ste aktivni napolju (deca koja se igraju imaju toplu kožu i sluzokože, pa im hladnoća ne smeta), rizik od infekcije nije posebno povišen”, kaže dr Nestorović.

Deca, Deca ispred ekrana
foto: Shutterstock/Subbotina Anna

“Drugi razlog čestih infekcija je socijalan, ljudi u hladnim periodima godine provode više vremena unutra, pa se virusne infekcije lakše šire. Većina respiratornih virusa nije otporna više od jednog sata na temperaturama ispod nule, pa boravak na hladnom u stvari smanjuje rizik od infekcije. Nasuprot tome, respiratorni virusi na temperaturama oko 20 stepeni mogu da budu infektivni i desetak sati. Stoga nije prevencija infekcija da deca ne izlaze na hladno, već u pranju ruku i čestoj primeni alkoholnih vlažnih maramica, koje dezinfikuju ruke”.

Koliko sati dnevno bebe i deca treba da provode napolju?

“Pri temperaturama do minus 10, stvaranje toplote je takvo, da nema negativnih efekata na funkcionisanje imunog sistema deteta. Štaviše, radovi su pokazali da boravak do 60 minuta uz igru umerenog intenziteta, dovodi do suzbijanja skoro svih zapaljenskih oboljenja kod deteta. Ako roditelji primeti da se dete trese od hladnoće, trebalo bi ga odmah uvesti unutra, jer je tada organizam pod stresom, koji ima negativan efekat na imuni sistem”.

Deca, Dete, Detinjstvo, Inteligencija, Inteligencija kod dece, Mašta
foto: Natalia Lebedinskaia/Shutterstock

Koliko je za najmlađe štetan boravak u prostorijama u kojima se puši?

“Potrebno je maksimalno izbegavanje izlaganja dece duvanskom dimu, jer veoma povećava rizik od dobijanja gripa i drugih infekcija disajnih organa. Jedna studija sa Jejla iz 2009. je pokazala da deca izložena duvanskom dimu češće obolevaju od virusa, a kada se razbole imaju težu kliničku sliku i više komplikacija. Već izlaganje dozi od dve cigarete dnevno tokom dve nedelje je bilo udruženo sa slabljenjem imunog sistema. Štaviše, nastupalo je prekomerno zapaljenje disajnih sluzokoža”.

Vaš savet za jači imunitet zimi?

“Recept za ređe prehlade tokom zime je jednostavan. Svakodnevni boravak napolju sat vremena, uz igru. Dobra odeća, koja sprečava znojenje deteta (dakle što bi rekla Nada Macura, slojevita odeća). Ne treba preterivati sa količnom odeće, jer dete ne može da se igra u njoj, a znojenje povećava rizik od obolevanja. Obavezna je kapa na glavi, ako je temperatura ispod minus 10 šal preko usta (da se spreči rashlađivanje usne i nosne duplje). Topla, udobna obuća, da noge ne budu vlažne. Po povratku u stan, obavezan topli napitak i presvlačenje. Obilan unos svežeg voća i povrća (sve obojeno voće, aronija, borovnica, sok od crne zove, kupine) sadrže velike količine antocijanina koji su odlični antivurusni lekovi”.

Originalni tekst