EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Glavni aduti ruske odbrane do sada u tri nedelje ukrajinske ofanzive bile su dobro uređene minske prepreke, po dubini i širini fronta, i artiljerija koja je poklapala ono što preživi. Posebno, vrlo primetnu ulogu u lovcu na tenkove i borbena vozila pešadije imali su borbeni helikopteri Kamovi Ka-52, dvosede borbene mašine projektovane za baš takve zadatke. Po noći, iz zasede, uništili su desetine ukrajinskih vozila. Ruski zvanični izvori vole da se hvale snimcima sa ekrana Ka-52 na kojima se dobro vidi kako se posao radi. U početku stradale su i neke poljoprivredne mašine, ali kada su se piloti razradili, krenuli su u noćni lov.

Po danu su se borili protiv svojih kada su “muzikanti” krenuli na Moskvu. Slika koja će ostati kao jedan od vizuelnih simbola na Prigožinovu pobunu jeste let jednog Ka-52 iznad Voronježa koji se našao pod vatrom raketnog sistema PVO Strela-10M (imamo i mi takve, jednu bateriju u Novom Sadu preteklu od predratnog plana da se taj sistem masovno proizvodi za potrebe JNA). Raketa tog sistema može da pogodi cilj udaljen do najviše 5 km i poletela je sa nekog parkinga i puno civila bili su svedoci, a neki su to snimili i obelodanili. Zatim, civili sa prozora stambenih zgrada zabeležili su mobilnim telefonima let Ka-52 na kojem se doslovce u poslednjem trenutku aktivirao automatski sistem samozaštite i poleteli su infracrveni mamci. Raketa se usmerila na mamce i proletela je vrlo blizu Ka-52 (možemo da zamislimo kao su se osećali kada su umalo postali žrtve stotinama kilometara od pravog fronta) i nastavila dalje sve do rezervoara kerozina unutar skladišta goriva. Usledio je veliki požar (detaljno snimano, naravno). 

Sistem koji je sačuvao tu posadu živu zove se Vitebsk i po neizbežnoj vojnoj slovčano-brojčanoj oznaci L-370V52 (za Ka-52 namenski pakovani set) i jako nervira ukrajinske protivavionce posebno sada u ofanzivi. Radi se o nekoliko podsistema povezanih računarom – signalizatori radarskog i laserskog zračenja otkrivaju rad PVO pred dejstvo, zatim ultraljubičastom tragač identifikuje dolazeću raketu. U automatskom režimu rada sistem Vitebsk aktivira pasivnu zaštitu odnosno izbacuju se infracrveni ili radarski mamci, ili aktivnu zaštitu za ometanje sistema za samonavođenje rakete. U kritičnim sekundama kada je letelica izložena dejstvu, posadu Vitebsk informiše vizuelno i glasom o lansiranju protivničkih raketa i svim ostalim relevantnim informacijama o ozračenosti i protivmerama koje se preduzimaju. Rusi su na konferencijama za medije objavili poneki snimak rada Vitebska na kojem se vidi kako elektronska “pamet” pilotima kaže da dolazi raketa iz određenog ugla. 

CEO TEKST U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 29. JUNA, ILI U DIGITALNOM IZDANJU DOSTUPNOM NA NSTORE.RS

Uz novi Nedeljnika se dobija i novi broj magazina “Energija Danas”

Originalni tekst