Naslovna Iz minuta u minut “Kako će 100 evra da bude isplaćeno onima bez lične karte, a...

“Kako će 100 evra da bude isplaćeno onima bez lične karte, a koji su u zatvoru?”

Foto: Profiemdia

Centar za ljudska prava Niš upozorio je danas da u isplati jednokratne novčane pomoći od 100 evra postoji mogućnost diskriminacije osuđenika i štićenika u ustanovama socijalne zaštite koji nisu primaoci socijalne pomoći, niti su penzioneri.

“Postavlja se pitanje kako će pomoć biti isplaćena licima koja nemaju ličnu kartu, a nalaze se na izdržavanju kazne. Pitanje je i kako će se prijavljivati za pomenuta sredstva oni osuđenici koji imaju ličnu kartu”, stoji u saopštenju te nevladine organizacije.

Navodi se da mnogi osuđenici nemaju ličnu kartu, jer im je istekla ili je ranije nisu ni imali, a da zbog toga što su u zatvoru nisu u mogućnosti da obnove svoja lična dokumenta.

“Sličan problem će se javiti i kod isplate štićenicima u ustanovama socijalne zaštite koji nisu primaoci socijalne pomoći, niti su penzioneri, jer nije definisan način prijave za jednokratnu pomoć države”, naveli su iz niškog Centra za ljudska prava.

Dodali su da su im se javile osobe koje su na izdržavanju zatvorske kazne i traže mogućnost da ne budu diskriminisane u odnosu na ostale građane.

“U pomenutoj uredbi Vlade Srbije, niti jednom rečenicom nije navedeno da je ovo pravo uskraćeno ‘zatvorenicima’ pa je neophodno da Uprava za izvršenje krivičnih sankcija izda uputstva i smernice kako da se to pravo ne uskrati ovoj marginalizovanoj grupi građana, koja je već pogođena siromaštvom”, stoji u saopštenju Centra za ljudska prava.

Podseća se da Uredba Vlade Srbije propisuje da pravo na novčanu pomoć imaju svi građani koji na dan stupanja na snagu uredbe imaju prebivalište na teritoriji Srbije i važeću ličnu kartu.

(Beta)

Elektronsko (PDF) izdanje Nedeljnika (br. 435), od 14. maja

52 izdanja: Svake nedelje PDF izdanje u vaše sanduče – Pretplata na digitalno izdanje

Original Article

Must Read

(VIDEO) ČUDO NEVIĐENO! MALA KUĆA OD 46 KVADRATA! Nije TESNO, a sve je lepo skockano!

Iako ima samo 46 kvadrata - ukupno 3 prostorije, postala je prostrani raj za petočlanu porodicu. (VIDEO) EVO KAKO DA VAM STARE BELE PATIKE ZASIJAJU KAO NOVE! Brzo i lako - PROVEREN TRIK koji uspeva milionima ljudi! Pratite nas na društvenim mrežama PROČITAJTE JOŠ 23:15 Džet set “MALA BAJKA ZA MOG ŽELJKA!” Ceca pokazala kako je dekorisan dom - sve je spremno za dolazak NASLEDNIKA! Plavi detalji, baloni... LUKSUZ (VIDEO) informer.rs | Sreda, 03. 06. 2020. 13:17 Lifestyle (VIDEO) NEVEROVATNO! Evo šta sve možete da napravite od jednog starog ofingera informer.rs | Utorak, 02. 06. 2020. 10:43 Lifestyle OVAJ PREDMET STAVITE U CENTRALNI DEO STANA! Gledajte kako dobra energija, novac i ljubav ulaze u dom! Lovesensa | Utorak, 02. 06. 2020. 09:35 Lifestyle NAPRAVITE SAMI OSVEŽIVAČ ZA FRIŽIDER i iz njega se više neće širiti neprijatni mirisi! novosti.rs/informer.rs | Ponedeljak, 01. 06. 2020.

Grad Hvar odbio nove tehnologije: Građani nisu dozvolili da se instalira 5G mreža

Grad Hvar obustavlja uvođenje 5G tehnologije dok se ne dokaže da ta tehnologija nema negativan uticaj na ljude i okolinu, objavljeno je na službenim internet-stranicama Hvara. Gradsko veće Hvara jednoglasno je usvojilo odluku o baznim stanicama telekomunikacione infrastrukture i uvođenju 5G tehnologije, kojom se obustavlja uvođenje 5G tehnologije na području Grada Hvara dok god se putem nezavisne i nepristrasne studije ne dokaže da ta tehnologija nema negativan uticaj na ljude i okolinu, piše portal 24 sata. Gradsko veće će, tako, organizovati radnu grupu koja će u narednih šest meseci da istražuje uzročno-posledičnu vezu između svih izvora zračenja i karcinoma. Odluka će biti dostavljena Vladi i Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne delatnosti, koja je dužna da je prosledi je svim relevantnim čimbenicima koji djeluju na području grada Hvara. Odluka se na dnevnom redu sednice Veća našla na predlog gradonačelnika Hvara Rikarda Novaka, na inicijativu neformalne grupe građana. Razlo..

Fejsbuk saopštio: NEMA DOKAZA o stranom mešanju u proteste u SAD

Kompanija Fejsbuk objavila je da ne poseduje dokaze o koordiniranom stranom mešanju u američke proteste izazvane ubistvom Afroamerikanca Džordža Flojda, koga su u Mineapolisu ubili beli policajci. „Aktivno tragamo za tim i još nismo naišli na strano uplitanje ili unutrašnje koordinisano neautentično ponašanje vezano za proteste“, saopšteno je iz Fejsbuka. „Želimo da upozorimo ljude da ne donose prebrzo zaključke bez jasnih dokaza o stranom uplitanju“, dodaje se u saopštenju, prenosi Tanjug. Generalni državni tužilac SAD Vilijam Bar ranije je optužio strani faktor i „ekstremističke agitatore“ za širenje razdora u američkom društvu nakon brutalnog policijskog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu. Smrt Afroamerikanca Džordža Flojda, kojeg je policajac ugušio kolenom, dovela je do protesta širom SAD i sveta. rs.sputniknews.com

Premijer Kosova najavio brzo ukidanje mera reciprociteta i nastavak dijaloga

Premijer Kosova najavio brzo ukidanje mera reciprociteta i nastavak dijaloga Objavljeno: 5.06.2020 Premijer Kosova Avdulah Hoti rekao je da njegova vlada ima za cilj da ukloni sve prepreke za nastavak razgovora između Srbije i Kosova, prenosi Glas Amerike. Hoti je, rekao da veruje da će razgovori sa Beogradom biti vrlo brzo obnovljeni, dodajući da bi mere reciprociteta koje je uvela Priština mogle uskoro da budu ukinute, kako bi bio omogućen nastavak dijaloga. Upitan da li će to biti ovog meseca, Hoti je odgovorio: "u to verujem, vrlo brzo, vrlo brzo". Foto: (AP Photo/Visar Kryeziu) / Premijer Kosova Avdulah Hoti "Ulazimo u ovaj proces kako bismo zaključili sporazum sa Srbjom, što bi trebalo da rezultira konačnim priznanjem, jer već nekoliko godina vodimo dijalog o više tehničkim temama. Sada moramo sesti da u potpunosti zaključimo sporazum, jer samo to ima smisla. Trebalo bi dovesti do međusobnog priznanja", rekao je Hoti Glasu Amerike. On je naveo da sve parlamentarne stranke na..

Apple upozorio pljačkaše: “Pratimo vas”

Kompanija Apple upozorila je pljačkaše koji su tokom nereda u SAD iz njenih prodavnica odneli iPhone uređaje. Ovi telefoni prate se elektronskim putem i moraju biti vraćeni, navodi kompanija. Kako prenosi CNN, Apple onesposobljava telefone koji su ukradeni iz izloga njegovih prodavnica, čineći ih neupotrebljivim, a fotografije na kojima se može videti poruka kompanije namenjena pljačkašima pojavila se na društvenim mrežama ove nedelje. Apple prodavnice u SAD nedavno su počele da se otvaraju posle višemesečne obustave rada zbog pandemije korona virusa, ali su se prodajni objekti te kompanije u više gradova, uključujući Njujork, Filadelfiju i Vašsington, našli na meti vandala i lopova posle izbijanja protesta zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu. Osim o tome da su ukradeni telefoni onesposobljeni i praćeni, pljačkaši su u poruci informisani o tome u koje prodavnice treba da vrate odnete telefone, kao i da će o svemu biti obaveštene lokalne vlasti.