EPA-EFE/SRDJAN SUKI

Ratovi su uvek bili generator visokih profita za proizvođače naoružanja i sada se puno novca vrti oko Ukrajine. Sve naoružanje koje se šalje iz stokova NATO-a mora da se nadoknadi i naručene su nove serije raznih artikala od višecevnih lansera raketa do haubičkih projektila 155 mm. Donedavno izrađivane su male serije, gotovo zanatske količine, ali vremena su se promenila i priprema se od Amerike do Poljske pokretanje industrijske mašine koja će popuniti i inventar članica NATO-a i ukrajinske vojske. 

U međuvremenu, stare zalihe se troše i zato su pozvani svi koji su NATO i partneri da pomognu istočni front onim što se odmah može poslati i iskoristiti. Prioritet su borbeni sistemi za koje nije potrebna posebna obuka. Znači, traži se tehnika ista ili slična onoj koju je ukrajinska vojska nasledila iz vremena SSSR-a. Čuvati sva ta sredstva i nema nekog smisla – radi se dobrim delom o staroj tehnici, ali pride treba imati u vidu da je podela sveta sada jasna i čvrsta i da to što su do pre dve-tri godine Mađari i Hrvati remontovali tehniku kod Rusa više neće biti ostvarivo. Tačka. Završeno. Nema izvora rezervnih delova, nema podrške za održavanje i ništa ne može pametno da se učini da se obezbedi održavanje. 

CEO TEKST ČITAJTE U NOVOGODIŠNJEM DVOBROJU NEDELJNIKA NA DUPLO VEĆEM BROJU STRANA, KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 29. DECEMBRA. DIGITALNO IZDANJE DOSTUPNO NA NSTORE.RS

POGLEDAJTE I SPECIJALNE PONUDE ZA PRETPLATE:

***

Originalni tekst